IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главоболията в отношенията между ЕС и Великобритания тепърва започват

В много области двете страни трябва да сключват допълнителни споразумения и предстоят нови инфарктни преговори

08:07 | 20.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Сигурност и споделяне на разузнавателна информация

Сделката за взаимоотношенията предвижда „амбициозни“ договорености за „навременен, ефективен, ефикасен и взаимен обмен“ на данни, като информация за съдимост, ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства, въпреки че Великобритания загуби правото си на достъп до бази данни на ЕС. Това ще смекчи частично удара от загубата на това право, но още не е ясно как точно ще става това споделяне на данни.

Междувременно Великобритания и Испания преговарят за двустранно споразумение за сигурност и отбрана, обхващащо въпроси като борбата срещу джихадизма, киберсигурността и съвместните военни мисии, според дипломати, цитирани от испанския вестник El País. Сделката може да обхване и военната база на Великобритания в Гибралтар.

Околна среда и изменение на климата

В търговската сделка ЕС и Великобритания се ангажират да не подкопават зелените стандарти и да полагат усилия за повишаване опазването на околната среда, като същевременно насърчават устойчивата търговия. Всяка страна може да определи свои собствени политики относно качеството на въздуха, емисиите и опазването на биологичното разнообразие, но без да подкопава стандартите на другата.

Екологични групи обаче се притесняват, че механизмът за прилагане - консултация между страните и препоръки от експертна група, е твърде слаб. Те твърдят, че стабилността на механизма ще разчита на тълкуването на ключови термини.

Енергия

Главата за енергетиката изтича на 30 юни 2026 г., освен ако ЕС и Великобритания не удължат договореностите. Това означава, че тепърва ще се водят нови преговори между Брюксел и Лондон, които водят след себе си други проблеми.

Великобритания вече е извън вътрешния енергиен пазар на ЕС, което означава, че вече няма достъп до инструменти за търговия за ден напред или в рамките на деня, които правят борсите по-бързи и по-евтини. Потребителите ще бъдат изправени пред с от 2 до 5% по-високи сметки за ток, а търговците на енергия ще трябва да се справят с нови документи за всяка борса.

Великобритания вече е и извън Европейската мрежа от оператори на преносни системи за електроенергия и газ (ENTSO-E и ENTSO-G) - основното място, в което операторите на преносни системи си взаимодействат, и Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER), която наблюдава енергийните и газовите пазари на блока.

Очаква се Великобритания да се върне в тези обединения, т.е. трябва да има споразумение, подобно на това, което имат швейцарците и норвежците с двете организации.

Лондон напусна и системата за търговия с емисии на ЕС. Даунинг стрийт създаде вътрешна версия, но системите от двете страни на Ламанша все още не са свързани, за да се подобри механизмът, използван за ограничаване на емисиите на парникови газове.

Технологии и данни

Лондон и Брюксел все още не са постигнали споразумение за ограничаване на таксата за използване на мобилните телефони на гражданите в чужбина. Търговската сделка предвижда само, че операторите трябва да изяснят какви допълнителни такси ще се начисляват, а повечето оператори имат уговорки в договорите си, които не позволяват на хората да използват мобилните си телефони в чужбина без допълнителни такси извън определен срок.

Преговарящите разполагат и с още шест месеца, за да сключат сделка, която да позволи на свободното движение на цифрова информация да продължи. Великобритания ще бъде третирана така, сякаш все още е част от блока поради съображения за защита на данните, което означава, че данните все още могат да се движат между двете страни.

Длъжностни лица казват, че са близо до така нареченото споразумение за адекватност на данните, което ще даде на режима за поверителност на Обединеното кралство печат за одобрение от Европейската комисия. Остава да се реши само как агенциите за национална сигурност на Обединеното кралство ще имат достъп до данните на ЕС и как британските служители ще ги ползват.

Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
Не трябваше нищо да подписва ЕС с тези, да им дойде акъла.Но и така става :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Главоболията в отношенията между ЕС и Великобритания тепърва започват Аа, ЕС трябва да е супер ОК с Шотландия и Северна Ирландия.За тях трябва да е светъл пример за подражание :)Нека Албиона си тъне в м'гла !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
ха ... ингилизите не е истина с неадекватните им популисти дето си избраха какъв си го сложиха . работя с едни доставчици , карат ми поръчки от различни интернет магазини със складове из ЕС . получих това автоматично съобщение вчера ... -------------------------------------------------------Уважаеми Клиенти,уведомяваме Ви че склад UK ПРЕКРАТЯВА приемането на пратки и препращането им към България.* Получаването на пратки ще бъде отказвано от наши служители в склад UK и връщани към изпращача, до 10.02.2021.* Може да се свържете с продавача (онлайн магазина) и да го уведомите, че няма да сте в състояние да приемете пратката и ако е възможно тя да бъде пренасочена към удобен за Вас адрес, вместо да Ви възстанови сумата.* Според новите изисквания ние вече сме задължени:- ВСЯКА ПРАТКА да е съпроводена с набор от документи като фактура за покупката, митническа декларация, сертификат за произход и др. (според пратката).- В България пратката трябва да мине през митница/митническо бюро/митнически склад ...- Все още не е ясно дали и на кои пратки в България ще се начислява ДДС, което няма нищо общо с митата и таксите от които повечето от пратките са освободени (споразумение за Brexit) .- По-горе изискваните документи, ние с предоставяната от нас услуга, ни е невъзможно да набавим,подготвим и окомплектоваме с всяка една пратка, пристигаща на адреса в UK, защото не разполагаме с тази информация.* При промяна на ситуацията своевременно ще Ви уведомим.!!! Препоръчваме Ви да пазарувате от магазини/сайтове в Германия и други страни от ЕС !!!ТОВА Е АВТОМАТИЧНО СЪОБЩЕНИЕ, МОЛЯ ДА НЕ ОТГОВАРЯТЕ НА ТОЗИ E-MAIL,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още