IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главоболията в отношенията между ЕС и Великобритания тепърва започват

В много области двете страни трябва да сключват допълнителни споразумения и предстоят нови инфарктни преговори

08:07 | 20.01.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Финансови услуги

В допълнителната документация, публикувана с търговската сделка, се казва, че британското Министерство на финансите и Европейската комисия ще се стремят да подпишат споразумение за сътрудничество, което да обхваща регулирането на финансовите услуги до март.  Въпреки че има идентични правила, остава малко вероятно ЕС да предостави на финансовия сектор на Обединеното кралство нови констатации за еквивалентност, които биха улеснили достъп до единния пазар.

Не се очаква споразумението за сътрудничество да бъде правно обвързващо или да отваря финансовите услуги за свободна търговия, а просто да предостави рамка за бъдещи дискусии между законодателите.

Финансовият сектор вече реализира плановете си да продължи да работи с клиенти от ЕС, след като премести на територията на блока някои оперативни функции. Около 7000 работни места са преместени от Великобритания към ЕС в подкрепа на тези договорености, според Банката на Англия.

Права на гражданите и имиграция

Великобритания губи правото да прехвърля бежанци и мигранти в страните от ЕС, в които те първо са пристигнали, както е предвидено в Дъблинския регламент на европейската система за убежище. Лондон ще трябва да сключи нови двустранни споразумения със страни от ЕС за връщането на мигранти, достигнали британските брегове.

Вероятно Великобритания ще ограничи издаването на работни визи за чужденци от ЕС поради подновения фокус на правителството върху местните работници и необходимостта от справяне с нарастването на безработицата заради пандемията. Консултативният комитет по миграцията предупреди, че страната може да се сблъска със закъснение при попълване на свободните работни места, особено в някои сектори, като здравеопазване например.

Лондон също така реши да утрои броя на селскостопанските работници, които могат да влязат в страната, за да помогнат за събирането на реколтата й през 2021 г. До 30 000 работници ще могат да работят във Великобритания през 2021 г. с шестмесечна виза, издадена по схемата за сезонни земеделски работници , но британските фермери все още се притесняват от недостиг на персонал тази година. Неясно е и бъдещето на тази схема.

Наука и космос

Осигуряването на участие в програмата на ЕС за научноизследователска и развойна дейност „Хоризонт Европа“, която ще продължи между 2021 и 2027 г. с бюджет от 95,5 млрд. евро, несъмнено беше победа за научния сектор на Обединеното кралство. Подробностите за британската роля в тази програма обаче предстои да се уточнят.

Участието на Великобритания в научните програми на ЕС ще зависи от финансовия ѝ принос. Трябва да се подпишат и споразумения за асоцииране и да се даде възможност на Обединеното кралство да участва в Евратом. Сделката с Евратом ще позволи допълнително удължаване на финансирането от Европейската комисия за съвместното изследователско съоръжение, тестващо технологии за ядрено гориво за ITER, най-големият експеримент за ядрен синтез в света.

Британското правителство трябва също да намери начин да замени достъпа до криптирани военни данни на сателитната система „Галилео“. Една от възможностите може да бъде адаптирането на широколентовите спътници OneWeb, частична собственост на правителството. Това обаче изглежда предизвикателство в технологично и икономическо отношение.

Гибралтар

Испания и Великобритания сключиха сделка за избягване на твърда граница с Гибралтар в 12 без 5. Според условията на сделката Гибралтар ще бъде част от шенгенската зона. Това означава, че британските граждани ще трябва да преминат през граничен пункт на Шенген, за да влязат в Гибралтар през неговото летище и морско пристанище, като и двете точки за достъп ще бъдат патрулирани от служители на Гибралтар и ЕС.

Сделката е предадена на Комисията, която трябва да я превърне в международен договор между ЕС и Великобритания. Процесът ще продължи около 6 месеца. Срокът на действие на това споразумение обаче е 4 години и после ще бъде преразгледано. Във всеки един момент Испания, Великобритания или Гебралтар могат да го прекратят.

Риболов

Риболовът се оказа най-тежкият сектор. ЕС ще запази достъпа до британски води за пет години и половина от края на преходния период. През този период Великобритания постепенно ще си възстанови част от квотата на ЕС в тези води. След изтичането на тези пет години и половина ще се правят договорки за риболовните квоти всяка година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
nikiangel
преди 3 години
Не трябваше нищо да подписва ЕС с тези, да им дойде акъла.Но и така става :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Главоболията в отношенията между ЕС и Великобритания тепърва започват Аа, ЕС трябва да е супер ОК с Шотландия и Северна Ирландия.За тях трябва да е светъл пример за подражание :)Нека Албиона си тъне в м'гла !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
ха ... ингилизите не е истина с неадекватните им популисти дето си избраха какъв си го сложиха . работя с едни доставчици , карат ми поръчки от различни интернет магазини със складове из ЕС . получих това автоматично съобщение вчера ... -------------------------------------------------------Уважаеми Клиенти,уведомяваме Ви че склад UK ПРЕКРАТЯВА приемането на пратки и препращането им към България.* Получаването на пратки ще бъде отказвано от наши служители в склад UK и връщани към изпращача, до 10.02.2021.* Може да се свържете с продавача (онлайн магазина) и да го уведомите, че няма да сте в състояние да приемете пратката и ако е възможно тя да бъде пренасочена към удобен за Вас адрес, вместо да Ви възстанови сумата.* Според новите изисквания ние вече сме задължени:- ВСЯКА ПРАТКА да е съпроводена с набор от документи като фактура за покупката, митническа декларация, сертификат за произход и др. (според пратката).- В България пратката трябва да мине през митница/митническо бюро/митнически склад ...- Все още не е ясно дали и на кои пратки в България ще се начислява ДДС, което няма нищо общо с митата и таксите от които повечето от пратките са освободени (споразумение за Brexit) .- По-горе изискваните документи, ние с предоставяната от нас услуга, ни е невъзможно да набавим,подготвим и окомплектоваме с всяка една пратка, пристигаща на адреса в UK, защото не разполагаме с тази информация.* При промяна на ситуацията своевременно ще Ви уведомим.!!! Препоръчваме Ви да пазарувате от магазини/сайтове в Германия и други страни от ЕС !!!ТОВА Е АВТОМАТИЧНО СЪОБЩЕНИЕ, МОЛЯ ДА НЕ ОТГОВАРЯТЕ НА ТОЗИ E-MAIL,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още