IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасението на ръждясалите мостове

Близо 40% от американските пътища са в посредствено или лошо състояние, а 7,5% от мостовете са в „структурно дефицитно“ състояние

08:13 | 12.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unsplash</em></p>

Снимка: Unsplash

Това дразни вътрешнопартийния опонент на Байдън Джо Манчин, консервативен сенатор от Западна Вирджиния. Той вече беше предотвратил увеличаването на минималната заплата, за което президентът бе намекнал уклончиво в пакета си за помощ за Covid. Сега той възнамерява да ограничи увеличението на корпоративния данък до максимум 25 процента. Демократите имат само 50 гласа от общо 100 в Сената. Дори ако вицепрезидентът на САЩ Камала Харис може да осигури мнозинство в ролята си на председател на Сената в случай на равенство, всички демократи ще трябва да се съгласят единодушно. Също и Джо Манчин.

За Джо Байдън ситуацията изглежда трудна. Сега той трябва да отговори на опасенията и на двете партийни крила, за да получи мнозинство за своя проект. Не се очаква помощ от републиканците. Мич Макконъл, лидерът на малцинството в Сената, вече обяви, че няма да подкрепи плана на Байдън. Темата за инфраструктурата традиционно е надпартийна тема. Родният щат на Макконъл, Кентъки, също се сблъсква със значителни проблеми - а обновяването на моста Brent Spence би било от полза и за избирателите на Макконъл.

Пари не за инфраструктура, а за домашни грижи?

Но републиканците са особено разочаровани от факта, че значителна част от законодателния пакет не засяга пряко инфраструктурните въпроси. Обвинението трудно може да бъде оборено. Една от най-скъпите части на плана е свързана с разширяване на системата за домашни грижи за пенсионери и хора с увреждания. Байдън предвижда около 400 милиарда долара за това.

Washington Post предполага, че определянето на приоритетите може да бъде проследено до консултантския екип на Байдън и неговата политическа интерпретация на големия проблем с инфраструктурата. Вестникът съобщава, че някои хора от кръга на Байдън вярват, че „акцентът върху големите инвестиции във физическата инфраструктура отразява остаряла носталгия по типа белокож мъжки работник“. Странен аргумент. В крайна сметка, чернокожите медицински сестри също се нуждаят от работеща инфраструктура.

Независимо от това, щедрата подкрепа за грижите за възрастните граждани е малко вероятно да окаже влияние върху шансовете за приемане на пакета. Дори ако Байдън беше представил инвестиционен пакет, който се фокусира изцяло върху инфраструктурата, интензивната поляризация на двете камари би затруднила, ако не и направила невъзможно убеждаването надепутатите от противоположната страна да гласуват за предложеното.

Демократите искат да прокарат American Jobs Plan през Конгреса преди честването на Деня на независимостта на 4 юли. Ако партията успее да постигне споразумение, Джо Байдън би отпразнувал напълно успешен старт на своя мандат. Пакетът за помощ на Covid, който вече беше приет, облекчава трудностите на пандемията за голяма част от населението, а целите за ваксинация на новото правителство поне досега са надминати. Връщането към нормалното е в обозримо бъдеще. 

Инфраструктурният план може също така да генерира кономически тласък на страната и, според анализ на института Moody's Analytics, да създаде до 2,7 милиона работни места. С това Байдън е по-малко амбициозен от Франклин Д. Рузвелт - но поне нещо би се случило по отношение на инфраструктурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
elinelinov
преди 3 години
С всеки изминат ден не само инфраструктурата но и технологически изостават.Става по-агресивни, неуправляеми непредсказуеми. Единственото което умеят да " печатат зелената хартия "която няма никакво покритие. Вечни заплахи,санкции обвинения с шаблоният отвратителен израз " демокрация- значи хаос и човешки права - единствената най- расиска държава която остана.От доказателства не се нуждаят казват " Ние таким мислим" даже използват израза "Не ни ли вярвате" ( това искат да кажат- ние сме цивилиовани това е достатъчно).Най- агресивна върху насилие варварство и унищожение на корените жители и с много кръв и сълзи е построена една империя която днес се явява вече "Световно зло" нарчена- Америка тласка човечеството към самоунищожение..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още