IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасението на ръждясалите мостове

Близо 40% от американските пътища са в посредствено или лошо състояние, а 7,5% от мостовете са в „структурно дефицитно“ състояние

08:13 | 12.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unsplash</em></p>

Снимка: Unsplash

Планове и опозиция

В реч от миналата седмица Байдън популяризира своя план за инвестиции в Америка, какъвто се случва веднъж на поколение от този мащаб.

Американският план за заетост обаче вече среща опозиция. Плановете на Байдън не са достатъчно обширни, особено за лявото крило на демократите. Конгресменката Александрия Окасио-Кортес например определи обхвата на пакета за помощ като разочароващ. Самата тя прави кампания за социално-екологично обновяване на страната и се опасява, че не са предвидени средства за инвестиции в социални жилища. Планът на Байдън включва 40 милиарда долара за това, но според Окасио-Кортес тази сума не би била достатъчна дори за най-необходимите модернизации на социалните жилища в нейния роден щат, Ню Йорк.

Ето защо 31-годишната конгресменка призовава за инфраструктурен пакет от 10 трилиона долара, пет пъти по-голям от този на Байдън. Нейното предложение може да изглежда астрономичновисоко, но дори и в демократичното дясно крило има привърженици на по-високите разходи, включително сенаторът Джо Манчин, който обеща подкрепа за до 4 трилиона долара през януари. 

Наистина плановете на Байдън едва ли ще бъдат достатъчни, за да се навакса изоставането в инфраструктурното обновяване на САЩ. Според изчисленията на American Society of Civil Engineers за възстановяването на старите мостове и пътища ще са необходими 786 млрд. долара. Пакетът на Байдън, от друга страна, предвижда само 115 млрд. долара да бъдат използвани, наред с други неща, за обновяване на мостове и магистрали и още 85 милиарда долара за модернизация и разширяване на местния обществен транспорт. Министерството на транспорта на САЩ обаче очаква недостиг на инвестициите в размер на само 105 млрд. долара. Байдън би могъл да се позиционира по-ясно в тази област. 

Пътят към работните места в САЩ често е дълъг и труден. Добре развити системи за обществен транспорт съществуват само в няколко големи градове. Често има само елементарна автобусна система с разхлабени цикли, която се използва главно от бедните слоеве на населението. Но планът на Байдън не съдържа нито пилотни проекти, нито цялостна концепция за разширяване на автобусните и влаковите системи в средните градове - дори ако убеденият фен на железницитеБайдън иска да осигури малко повече пари за местния обществен транспорт, отколкото бе предвидено в по-ранните инфраструктурни планове. 

Като цяло на плана на Байдън му липсва визия за бъдещето. Става въпрос за малко повече обществен транспорт, малко повече изследвания за електромобилност и устойчивост, както и обновяване на критична инфраструктура – всичко това са разумни мерки, но те не отговарят адекватно на ключов въпрос. А именно как трябва да изглежда бъдещето на мобилността в Съединените щати във връзка с изменението на климата.

Има критики и от страна на консервативното крило на демократите, макар и повече във връзка с планираното финансиране на инфраструктурния проект, отколкото със съдържанието му. Джо Байдън възнамерява да промени някои данъчни облекчения, които Доналд Тръмп въведе през 2017 г. Той планира да повиши корпоративния данък, който Тръмп намали от 35 на 21 процента, обратно до 28 процента.

Последна актуализация: 21:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
elinelinov
преди 3 години
С всеки изминат ден не само инфраструктурата но и технологически изостават.Става по-агресивни, неуправляеми непредсказуеми. Единственото което умеят да " печатат зелената хартия "която няма никакво покритие. Вечни заплахи,санкции обвинения с шаблоният отвратителен израз " демокрация- значи хаос и човешки права - единствената най- расиска държава която остана.От доказателства не се нуждаят казват " Ние таким мислим" даже използват израза "Не ни ли вярвате" ( това искат да кажат- ние сме цивилиовани това е достатъчно).Най- агресивна върху насилие варварство и унищожение на корените жители и с много кръв и сълзи е построена една империя която днес се явява вече "Световно зло" нарчена- Америка тласка човечеството към самоунищожение..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още