IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел можеше да направи повече за страните от Западните Балкани

Всеки нов канцлер ще има свои собствени нюанси и личен подход, но политиката на Берлин към региона едва ли ще се промени драстично, според анализатори

09:18 | 25.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg</em></p>

Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Меркел обаче е можела да направи повече. Тя не успя да убеди Сърбия да признае независимостта на Косово. Пет държави от ЕС по различни причини също отказват да признаят независимостта на младата страна.

В Белград Меркел отново каза на сръбския президент Александър Вучич, че въпросът за Косово ще трябва да бъде решен преди Сърбия да се присъедини към ЕС.

Според Джамбази Меркел би могла да бъде „по-упорита и напориста“ спрямо Сърбия и петте страни от ЕС, които отказват да признаят независимостта на Косово.

Стабилност преди всичко

Лука Щерич, изследовател в Белградския център за политика на сигурност, е съгласен, че Меркел би могла да направи повече. „Въпреки че очакванията от тази амбициозна дипломатическа инициатива [Берлинският процес] бяха големи, когато тя стартира през 2014 г., всяка следваща среща на върха привличаше все по-малко внимание както от регионалната, така и от европейската общественост“, казва той.

„За съжаление, Меркел ще бъде запомнена най-вече като защитник на хибридните режими в региона в името на стабилността. Тази политика си пролича и при посещението ѝ в Сърбия, където тя коментира, че настоящият режим в Белград е направил „големи стъпки“ в реформирането на страната“, допълва Щерич.

Според него тя засенчва сериозно легитимността и доверието в ЕС като външен двигател на демократичните реформи в Западните Балкани.

Зияд Бечирович от базирания в Любляна мозъчен тръст IFIMES също е критичен към скорошното посещение на Меркел в Сърбия и Албания.

„Тя позволи на България да блокира пътя на Северна Македония към ЕС. Нейното изявление, че страните от Западните Балкани имат да изминат дълъг път, отново е някакъв вид „насилие“ спрямо държавите в региона и тласък за европесимистите“, коментира той пред медията.

„Меркел можеше да направи повече, за да могат страните от Западните Балкани да станат членки на ЕС по време на нейния мандат. Тя обаче не го направи и с действията си само увеличи несигурността и насърчи разрушителните сили в региона“, смята той.

Дали ситуацията ще се промени, след като тя си отиде? Едва ли, казват анализаторите. Западните Балкани ще останат твърдо в сферата на интересите на Германия, но според Бечирович всеки нов канцлер ще има свои собствени нюанси и личен подход.

„Ако социалдемократите или Зелените поемат канцлерския пост, вероятно ще има повече критики за автократичната промяна на някои страни в региона, но цялостният ход на германската външна политика спрямо Сърбия и Западните Балкани е малко вероятно да се промени“, заключава Лука Щерич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ползата е в това , какво имат за опоскване или затваряне бедните роднини ... подаръци в тая област няма ... справка България .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
NZero
преди 2 години
Каква е ползата за ЕС да приме точно тези нови членове, като това ще го направи по-малко монолитен и ще увеличи проблемите? Очевидно е, че както и ние направихме много отстъпки, така и страните от западните балкани ще го направят, ако искат да станат членове на съюза. Въпросът е дали го искат, или искат само финансовото подпомагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още