IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългосрочният възходящ тренд при акциите не е даденост

Британският индекс FTSE 100, например, все още e под нивото си от края на миналия век

20:00 | 28.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лондонската фондова борса. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Лондонската фондова борса. Снимка: Bloomberg

Това, което липсва на FTSE 100, са вълнуващите технологични компании, които се представиха толкова силно на Уолстрийт; Amazon, Facebook, Google и подобните им. Sage е единствената технологична компания, която e останала в индекса от декември 1999 г.; Arm, CMG, Logica, Misys, Sema и други подобни станаха обект на поглъщания, докато Energis изпадна в несъстоятелност.

В настоящия FTSE 100 няма много акции, които да учестяват пулса на инвеститорите и това се отразява в начина, по който се оценява британският пазар спрямо Уолстрийт. Акциите в индекса FTSE 100 се търгуват на средна цена от 18,4 пъти печалбaта в предишните 12-месеца, в сравнение със съотношение P/E на индекса S&P 500 от 31,4. 

Разбира се, тази разлика може да означава, че британските акции са с много по-добра стойност от американските такива в момента.

То може също така да означава, че дългосрочните инвестиции може да не се изплатят на Уолстрийт от сегашните нива. В крайна сметка Великобритания не е единственият пазар, който разочарова в дългосрочен план. В Япония Nikkei 225 все още е доста под нивото си от края на 1989 г.

В края на 80-те години много инвеститори вярваха, че конвенционалните подходи за оценяване не важат за пазара в Токио, защото големите японски компании като Toyota и Sony са открили тайната на дългосрочния растеж.

Ентусиазмът беше Такъв, че японският фондов пазар съставляваше 44 % от индекса FT World, което бе далеч над дела на Япония в световния БВП.

Така че има повече от една причина акциите да имат затруднения в дългосрочен план; Обединеното кралство твърде много разчиташе на тромави сектори, докато Япония просто достигна ниво на оценка, от което по-нататъшни печалби не бяха възможни.

Връщаме се към 2021 г., за да открием, че любовта на инвеститорите към големите американски технологични компании води то това щатският пазар да има дял от над 58% в индекса FT World.

Инвеститорите отдавна престанаха да се тревожат за конвенционалните мерки за оценка, като ниска дивидентна доходност или високото циклично коригирано съотношение цена/печалба, тъй като в миналото те не бяха бариера пред пазарните повишения. Американските акции винаги ще растат, си мислят те.

Разбира се, през 2007 г. те мислеха същото за цените на жилищата в САЩ. И всички знаем какво се случи тогава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още