IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът за главните изпълнителни директори става труден

Насрастващ брой корпоратвини лидери напускат постовете си, тъй като напрежението се усилва от различни посоки

08:55 | 11.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джак Дорси. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Джак Дорси. Снимка: Bloomberg

Всичко това може да осигури известен тласък за акциите - вълните на сливания и придобивания, както обратното изкупуване на акции, обикновено правят това. Това обаче ще предизвика и консолидация, което неминуемо ще доведе до директорски смени.

Главните изпълнителни директори, които остават на постовете си, ще бъдат много заети. Попътният вятър от Фед, които поддържаше цените на акциите високи толкова дълго, сега се променя, като Джей Пауъл, председателят на централната банка, дава сигнали, че както намаляването на покупките на активи от Фед, така и повишаването на лихвите, може да настъпят по-рано от очакваното. Това е хубаво нещо, тъй като ще обере пяната от пазарите. Но няма да е добре за печалбите. Нито пък инфлацията, която наблюдаваме както при стоките, така и при работната сила.

Междувременно, докато пазарите се променят, корпоративните лидери вероятно ще бъдат подложени на натиск от всички страни. На първо място, активисти като Елиът несъмнено ще изискват повече затягане на коланите. Но също така ще има натиск от синдикатите, които са в подем, от правителствата, които търсят повече и по-добри екологични, социални и управленски ангажименти, както и от всички останали, които дават приоритет на „заинтересованите страни“ пред „акционерния“ капитализъм.

Да се ​​съди за успеха по нещо друго освен цената на акциите, разбира се, е добра идея. Но все още няма ясно съгласие за това какви трябва да бъдат новите измерители за корпоративното представяне - въпреки че правителствата и регулаторите от двете страни на Атлантика се опитват да излязат с идеи. Това е проблем за бизнес лидерите.

Но въпреки че индикаторите може да са неясни, изпълнителните директори вече се оценяват от пазара не само по целите за печалбата, но и по това как формулират ценности, как се борят с неравенството, управляват таланта, организират вериги за доставки, влияят върху околната среда и се ангажират със служители, клиенти и местни общности.

Всъщност авторите на изследването на Conference Board спекулират, че това може да е друга причина за рязкото намаляване на разликата между нивата на текучество на шефовете между по-добре и по-лошо представящите се компании. Както се отбелязва в проучването, възможно е „фактори извън представянето на фондовия пазар да придобиват по-голямо влияние“ върху решението на бордовете дали да задържат главните си изпълнителни директори.

Героите на сериала на HBO не са единствените, които се занимават със скандали, цени на акции и наследяване. Чрез избор или принуда повече ръководители скоро може да имат повече време да навлязат във форма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още