IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед поиска малко повече инфлация, а получи много повече

Това, че централната банка не оттегли извънредната парична политика в условията на пълна заетост, е непосредствената причина за покачването на цените

08:17 | 15.12.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Към август 2020 г. Фед стана нетърпелив спрямо ниския процент на инфлация от годините на Бен Бернанке и Джанет Йелън. Председателят Джером Пауъл нарече ниската инфлация - която бе средно 1,7% през предходното десетилетие, само с 0,3 пункта под целта на Фед - основното икономическо предизвикателство на нашето време. Така Фед заложи на нов монетарен режим, за да повиши инфлацията. Той сработи. Това не е първият път, когато централна банка иска малко повече инфлация, а получава много повече. 

Миналата година, като пореден прецедент, Фед гласовито и категорично одобри взрив на федералните разходи. Конгресът бързо се съгласи. Федералните разходи се увеличиха от средно около 21% от брутния вътрешен продукт през предходното десетилетие до повече от 30% през фискалните 2020 и 2021 г. Националният дълг спрямо БВП нарасна от 79% през 2019 г. до повече от 100% днес. Най-тревожното е, че Фед финансира фискалното разточителство, изкупувайки повече от половината от държавните ценни книжа, емитирани тази година. Наречете го монетарна доминация.

В скорошно изслушване пред Конгреса Пауъл даде да се разбере, че е изненадан и обезпокоен от средносрочната траектория на инфлацията. На заседанието си тази седмица Фед изглежда е готов да се откаже от своите приоритети.

Постигането на меко икономическо кацане на този късен етап е трудно. Ако единствената задача на Фед беше да понижи инфлацията, той незабавно щеше да намали покупките на активи и да започне да повишава лихвите. Но един сериозен цикъл на затягане вероятно ще причини нарастване на волатилността на пазара и преоценка на активите. Властите не изразяват много загриженост относно финансовите ексцесии, балони или финансови дисбаланси. Дано са прави. Очаквам напрежението между целите на Фед за ценова и финансова стабилност да бъде облекчено през новата година.

Пълното спиране на QE - дори преди няколко тримесечия - щеше да сложи похлупак върху инфлацията и би позволило по-премерен път на вдигане на лихвите. Фед сега има по-малко свобода, за да предпази икономиката от опасности. Ако Фед не действа с необходимите бързина и умения, инфлацията - най-регресивният данък от всички - ще нанесе допълнителна вреда, особено на най-бедните. Ако централната банка влезе в мащабен, неочакван цикъл на покачване на лихвите, същите здраво работещи американци ще понесат тежестта на икономическото забавяне.

Икономиката - и страната - са в критична точка. Най-голямата грешка от всички обаче е да се подценяват силните страни на Америка. Икономическата и политическата системи на САЩ често се представят по-добре, отколкото изглежда. Понастоящем първото задължение на монетарните власти е да осигурят връщане към ценовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Проблемът е съвсем другаде и се нарича ДЪЛГ ! Когато имаш 30 трилиона дълг, дори при 2% лихва (която допреди няколко години минаваше дори за ниска, а неутралната изобщо бе около 3.5%), имаш да плащаш 600 млрд. само за лихви. Дори само да местиш дълга, пак са си 600 млрд., което е сравнимо с бюджета на пентагона. За да се реши този въпрос има само един начин - инфлация ! Така че тази инфлация не просто е желана, тя е недостатъчна. МВФ упорито ни даваше съвети за балансиран бюджет, а САЩ от 30 г. са все на червено. Накрая сметката пристига под формата на двуцифрена инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Въпросните научни капацитети щом са такива големи капацитети е добре да измислят начини за постигането на заветните 2% инфлация, не като правят свръх богатите още по-богати, бедните по-бедни, а средната класа да плаща цялата сметка. Чудно ми е и как някой е сигурен, че тези 2% едва ли не са светия граал за развитието на икономиката. След като досега няма случай нещо да са познали и предсказали в що годе прилична точност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
power grid
преди 2 години
Колкото и да се мъчи ФЕД покой ник не може да се вдигне.Само Исус Христос го е направил единствен път в човешката история с думите Лазаре стани....Много хора са видели това но пак не са повярвали....А да вярвам на ФЕД есмешка голяма смешка.... И да спрат печатниците и да вдигнат лихвите покойника си е покойник......ССАЩ са една латиноамериканска бананова република с ядрени ракети...която вече целият свят мрази
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Setver
преди 2 години
Прав си че проблема с доставковите вериги е нещо конюнктурно, но също така то е преходно. Важното е да съумеем да постигнем някой ден заветните 2% инфлация, които още преди 2 петилетки сметнаха научните капацитети, че са нужни за да развиваме икономиката. Важно е някой ден да постигнем 2-та процента инфлация, като също така съумеем да запазим цените сабилни за да са доволни хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Venislav
преди 2 години
Проблеми с доставките няма как да доведат до инфлация. Инфлацията сама по себе си е просто печатане на пари. Един от ефектите на пчатането може да е увеличение на цените но не е задължително. Обаче ако печаташ пари в условията на проблеми с доставките, тогава 100% ще имаш покачване на цените. Това момчетата от ФЕД го знаят така че трябва да си носят част от вината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Доста глупости си написал. Проблемите с веригите за доставки са ясни на всички, но силно се преекспонират. И нещо друго. Нормално ли е като ФЕД вижда, че има проблем с предлагането, да налива все повече и повече пари, на нулеви лихви, които да се конкурират за все по-малко стоки? Трябва да си ***, за да не знаеш какво ще се случи. На ФЕД от няколко месеца им е ясно, какво трябва да направят, обаче те си защитават техните интереси и интересите на останалите богати. Всички са в активи, които са защитени. Които скочиха и които силно ще пострадат, ако потока от пари, който ги подхранва секне и стане на по-висока цена, т.е. вдигнат лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Setver
преди 2 години
Това че ФЕД успя и съумя да постигне и да преизпълни инфлационните цели е добра новина. ФЕД не е виновен за проблемите с доставковите вериги. Проблемите с доставковите вериги засега всички, не само американците. Всички внасяме от Китай и ако доставковите вериги са претоварени, това води до ограничаване на предлагането, а от там и до инфлация. Да видим какво ще реши днес ФЕД, а утре и ЕЦБ. Дали ще продължат политиката на хеликоптерните пари, която успешно провеждат вече 2 петилетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още