IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед поиска малко повече инфлация, а получи много повече

Това, че централната банка не оттегли извънредната парична политика в условията на пълна заетост, е непосредствената причина за покачването на цените

08:17 | 15.12.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Към август 2020 г. Фед стана нетърпелив спрямо ниския процент на инфлация от годините на Бен Бернанке и Джанет Йелън. Председателят Джером Пауъл нарече ниската инфлация - която бе средно 1,7% през предходното десетилетие, само с 0,3 пункта под целта на Фед - основното икономическо предизвикателство на нашето време. Така Фед заложи на нов монетарен режим, за да повиши инфлацията. Той сработи. Това не е първият път, когато централна банка иска малко повече инфлация, а получава много повече. 

Миналата година, като пореден прецедент, Фед гласовито и категорично одобри взрив на федералните разходи. Конгресът бързо се съгласи. Федералните разходи се увеличиха от средно около 21% от брутния вътрешен продукт през предходното десетилетие до повече от 30% през фискалните 2020 и 2021 г. Националният дълг спрямо БВП нарасна от 79% през 2019 г. до повече от 100% днес. Най-тревожното е, че Фед финансира фискалното разточителство, изкупувайки повече от половината от държавните ценни книжа, емитирани тази година. Наречете го монетарна доминация.

В скорошно изслушване пред Конгреса Пауъл даде да се разбере, че е изненадан и обезпокоен от средносрочната траектория на инфлацията. На заседанието си тази седмица Фед изглежда е готов да се откаже от своите приоритети.

Постигането на меко икономическо кацане на този късен етап е трудно. Ако единствената задача на Фед беше да понижи инфлацията, той незабавно щеше да намали покупките на активи и да започне да повишава лихвите. Но един сериозен цикъл на затягане вероятно ще причини нарастване на волатилността на пазара и преоценка на активите. Властите не изразяват много загриженост относно финансовите ексцесии, балони или финансови дисбаланси. Дано са прави. Очаквам напрежението между целите на Фед за ценова и финансова стабилност да бъде облекчено през новата година.

Пълното спиране на QE - дори преди няколко тримесечия - щеше да сложи похлупак върху инфлацията и би позволило по-премерен път на вдигане на лихвите. Фед сега има по-малко свобода, за да предпази икономиката от опасности. Ако Фед не действа с необходимите бързина и умения, инфлацията - най-регресивният данък от всички - ще нанесе допълнителна вреда, особено на най-бедните. Ако централната банка влезе в мащабен, неочакван цикъл на покачване на лихвите, същите здраво работещи американци ще понесат тежестта на икономическото забавяне.

Икономиката - и страната - са в критична точка. Най-голямата грешка от всички обаче е да се подценяват силните страни на Америка. Икономическата и политическата системи на САЩ често се представят по-добре, отколкото изглежда. Понастоящем първото задължение на монетарните власти е да осигурят връщане към ценовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
tetris12
преди 2 години
Май са учудени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Абсолютно,особено пък ако ползваш и заемни средства, направо убиваш коча при инфлация..Ударени са хора с фиксирани доходи и спестовниците с депозити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ми то отдавна е казано внимавай какво си пожелаваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хех ... нали тука само инвеститори и собственици в този сайт драскат ... те би трябвало да се радват на инфлацията , щото качва цените на всички активи , качва цените на произвежданите и търгувани стоки , респективно печалбата ... само заплатаджиите требва да ривът , че не им стигат кинтите ... вземете се стегнете в кръста малко ... инфлацията е убаво нещо , позволява безконтролна спекула ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
и да използваме по-правилната терминология:"достъпно финансиране и зелен финансов коридор при облекчен режим и преференциални условия"..за всичко останало да, лихвите ще се вдигнат. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
о спокойно, сметката не само ще бъде поискане. сметката ще бъде и платена от обществата, разбира се..от първи януари почваме да я плащаме и новите цени на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
както напоследък е модерно, лихвите ще се вдигнат за всички, освен за ЕКО зелените проекти.Може да ти звучи дискриминационно, но това е "пазарно"ФЕД и другите ЦБ вече не са монетарни, а политически институции.На които им е вменено да спасят планетата от еко и вирусна катастрофа.. защото too big to fail ... нали..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Най-ценното в статията е че се казва -"Обществения договор е нарушен,счупен..."Избираме правителства ,политици ,ръководители с цел те да водят обществата към по-добро ...Какво получаваме ?Централни банки обвързани като октопод с правителствата и обслужващи корпоративни интереси и лични такива на най-високите нива.Получаваме криза,след криза защото парите не отиват в реална ,работеща икономика,те не я стимулират ,а обратно,водят я до колапс,увеличават неравенствата ,и създават мощни компании и корпорации които управляват света и купуват цели правителства ...Никой не поиска сметката нито преди 10 години,нито сега ,защото 2008 година Централните банки обвиниха търговските че били раздавали кредити безогледно,сега 10 години по-късно отново банките ,надуха нови балони от акциите до имотите ,като стигнахме дори да абсурда да се купуват виртуални активи в метавселената и всякакви виртуални игри,приложения и т.н.Всичко това е нужно да спре и да бъде поискана сметката от обществата ,директно и от правителствата и от банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Repoman
преди 2 години
Едва ли ще вдигнат лихвите до само 2%, по-скоро нещо нормално като ниво е 4-5%. Но като цяло историята прилича малко на края на СССР преди 30г., когато хората там живееха доста добре за сметка на държавни дългове. Че сега и САЩ вървят по същия път, живота там е песен, държавата налива пари от хеликоптера, хората могат да живеят нормално само с купони за храна и камарите социални помощи, чист комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Фед поиска малко повече инфлация, а получи много повече == кой ми cpа в гaщите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още