IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е работа на Фед да потиска инфлацията от страна на предлагането

Ефектът би бил задълбочаване на удара върху стандарта на живот, който шоковете в доставките вече причиниха

21:44 | 23.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Поправянето на веригите за доставки, разбира се, е извън правомощията на всяка централна банка. Това, което Фед може да направи, е да намали разходните нива, което от своя страна ще окаже натиск за намаляване на цените. Но това би било погрешен отговор на недостига. То би представлявало отговор на недостига на стоки чрез предизвикване на недостиг на пари. Ефектът би бил задълбочаване на удара върху стандарта на живот, който шоковете в доставките вече причиниха.

Един от многото тъжни недостатъци на реалния свят е, че двата вида инфлация могат да възникнат едновременно. Това се случи през 70-те години на миналия век и се случва днес.

Това съвпадане отваря вратата за две различни грешки. Едната е цялата инфлация да се припише на шокове в предлагането извън контрола на Фед, като се игнорират свръх разходите, както направи Фед през 70-те години. Другата грешка би била да се третира инфлацията изцяло като въпрос на свръх разходи, като се игнорират шоковете в предлагането. Фед направи нещо подобно през 2008 г.: Страхът от високи цени на бензина го тласна към поддържане на прекалено затегната монетарна политика, която допринесе за Голямата рецесия.

Тогава на теория правилният курс за Фед би бил да определи лихвените проценти и да коригира насоките си относно бъдещите лихви с цел стабилизиране на разходите. В момента това означава ограничаване растежа на разходите. Той може да приеме само частта от инфлацията над целевата, причинена от шокове в предлагането.

Без съмнение е по-лесно да се каже, отколкото да се постигне. Но установяването на тази цел би помогнало на централните банкери да решат колко въздействие трябва да има войната на Русия - и в не по-малка степен пандемичните локдауни в Китай - върху паричната политика. Има вероятност световните събития да повлияят на нивата на разходите, да речем като изнервят хората и ги накарат да се придържат към кешови баланси в долари, вместо да консумират и инвестират. Но по-сигурният ефект от сътресенията в чужбина ще бъде допълнителното прекъсване на веригите за доставки.

А това не трябва да повлияе на Фед. Той трябва да затегне паричната политика, защото вече позволи на разходите да растат твърде бързо. Повишаването на лихвените проценти с четвърт пункт е добре дошла, макар и вероятно недостатъчна стъпка в тази посока.

Но Фед не трябва да позволява на проблемите във веригата на доставки с произход Русия и Китай да повлияят на преценката му в каква степен и колко бързо трябва да затегне монетарната политика. Той не трябва да затяга допълнително просто защото тези събития вдигат цените. Нито пък трябва да се затяга по-малко просто защото те вредят на икономиката на САЩ. Путин замъгли картината за централната банка. Но той не промени мисията й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Защо винаги основната грижа на ФЕД и другите централни банки трябва да е стандарта на живот на задлъжнелите? И защо техния стандарт на живот трябва да се поддържа за сметка на благосъстоянието на размните и финансово дисциплинирани хора? Значи, за да не каталясат прахосниците, да държим лихвите ниски, за да може инфлацията да им амортизира дълговите, а в същото време хората които са заделили пари за черни дни, за образование на децата, да платят масрафа, чревз обезценка на парите, които са си заделяли с години? Няма да свърши добре тази работа. Изведнъж дойде ли усещането за липса на справедливост и най-съвестните може да започнат да търсят варианти да си компенсират "загубите" от несправедливите действия на "държавата" най-общо казано. В един момент , когато и най-съвестните и отговорните започнат да цакат държавата с криене на данъци, търсене на помощи и компенсации, ще стане много зле. Защото винаги в обществото има две категории хора - даващи и вземащи. Вземащите никога няма да се научат да дават, но ако и даващите започнат само да искат и да вземат ще стане страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Пак глупости.Имаме пари,но нямаме стоки,от което следва,че трябва да намалим паричното предлага,защото така или иначе проблема със стоките и суровините не му се вижда края .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Не е работа на Фед да потиска инфлацията от страна на предлагането === Пеше, счупи тъппомера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още