Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

В Кипър сега е сезонът на... небостъргачите

Стимулираното от програмата „златна виза” строителство на луксозни сгради – тласък на икономиката или нов сапунен балон на пазара на недвижими имоти в страната?

В Кипър сега е сезонът на... небостъргачите

Трите кули на комплекса Trilogy. Илюстрация: компанията 

Суперлуксозни апартаменти на цени от 2, 3, 4 млн. евро, със зашеметяващи гледки от висините към безкрайната панорама на Средиземно море – това са най-новите ”горещи” оферти на пазара на недвижими имоти в кипърския крайбрежен град Лимасол. Най-космополитният град на острова, основен международен финансов и бизнес център на страната, с бързи темпове променя физиономията си. В Кипър сега е сезонът на... небостъргачите.

Съобщенията за издадени разрешения, за първи копки, за полагане на основен камък на „кулите”, както наричат на острова изгражданите лускозни високи сгради, са почти всеки месец. Извисяващите се огромни кранове, издълбали строителни изкопи до самото крайбрежие, вече са неотменима част от силуета на Лимасол. Новият строителен бум в страната - само 5 години след тежката й финансова и икономическа криза, осигури разцвет на пазара на недвижими имоти, но заедно с това все повече се засилва безпокойството на експерти по градоустройство, архитекти, еколози и засегнати граждани, че хаотичното застрояване с небостъргачи излиза извън контрол и че по този начин се надува нов имотен „балон”. 

Още по темата

Нарастващото напрежение предизвика и първите промени. Само преди седмица правителството прие нови правила и критерии за инвеститорите, искащи да изграждат високи сгради. И в същото време, докато кабинетът обявяваше плановете си за удържане на строителните страсти в нормална рамка, на среща на върха по програмата „гражданство срещу инвестиции”, проведена неслучайно в Лимасол, бяха рекламирани точно тези скъпи проекти. А този форум, целящ да спечели платежоспособни чужденци за купувачи на новите луксозни резиденции, пък дойде само три дни, след като правителството реши за втори път през тази година да затегне режима за получаването на „златна виза” от същите тези инвеститори от трети страни.

Средиземноморският Манхатън

Кипърските небостъргачи са далеч от размерите на събратята им в Ню Йорк или Дубай, но амбициозните проекти предизвикаха обществено вълнение, защото високите сгради са новост за страната. Заради сеизмографски причини – Кипър се намира в земетръсна зона, както и заради евентуални неблагоприятни промени в микроклимата на малкия по територия остров, типично за него е ниското застрояване. Масово сградите са едно- и двуетажни, най-много до 8-10 етажа, а няколкото съществуващи сгради с височина до 70 - 75 метра в Никозия и Лимасол са туристическа атракция.

Инвеститорите и предприемачите в областта на недвижимите имоти видяха назряла възможност за промяна в градоустройствените планове, която да разреши издигането на небостъргачи, още през 2008 – 2010 г. Намерението им обаче съвпадна с първите признаци на рецесията, а настъпилата финансова и икономическа криза и сключеният през 2013 г. меморандум с тройката международни кредитори замразиха за близо пет години плановете им. Строителството и пазарът на недвижимости пострадаха най-силно от банковия колапс, когато след щедрото отпускане на кредити се спука имотният балон.

„Експлозията” от луксозни проекти започна, след като през 2015 г. правителството позволи изграждането на високи сгради като част от подкрепата за сектора на недвижими имоти, за да се възстанови след кризата и да допринесе за общия икономически растеж в страната.

Мощен стимул за бума на сгради с безпрецедентни за Кипър височина и лукс стана и програмата за получаване на кипърски паспорт от граждани от трети страни срещу инвестиции в имоти и компании на острова. Схемата за „гражданство срещу инвестиции”, известна и като „златна виза”, бе въведена от правителството през 2013 г., в първата година на кризата, изправила страната пред фалит, за да насърчи чуждестранните инвестиции и привлече свеж капитал. Тази възможност изстреля в небесата търсенето на луксозни мащабни имоти, главно от руснаци и китайци, и индустрията на недвижимите имоти побърза да отговори с впечатляващи по дизайн и стойност проекти.

Резултатът сега е: общо 25 разрешения за строеж на високи сгради в Кипър са дадени до края на март 2018 г., а още 60 са в процедура на разглеждане и оценка, съобщи преди седмица министърът на вътрешните работи Константинос Петридис /в Кипър регулации, лицензиране и градоустройствени планове са компетенции на Вътрешното министерство/.

„Ерата” на небостъргачите е най-забележима в крайбрежния Лимасол, заради които той спечели и славата на „Средиземноморския Манхатън”. Само в него „зелена светлина” вече са получили 23 заявления за високи луксозни сгради, други 29 проекта са в очакване на регулаторно одобрение. Всички те са планирани да бъдат завършени в следващите 5 години. Някои от компаниите строят едновременно по няколко кули.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
6
 
1
преди 9 месеца
Таман пецъфтяха, ся връзват а на есен ще ги берат.

Още от Анализи
Ще има ли София зелени коридори?