IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да разпали отново войната на пазара на чипове за компютри

Очаква се компанията да представи компютри Mac с нейни собствени чипове

08:45 | 10.11.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Очаква се днес американският технологичен концерн Apple да представи първите си компютри Mac с нейни собствени чипове – ход, който ще възобнови надпреварата за контрол на пазара на чипове за настолни компютри и лаптопи и ще облагодетелства играчи като Qualcomm, пише Ройтерс.

Пазарът е доминиран от Intel и Advanced Micro Devices от 2006 г. насам, когато Apple се присъедини към повечето други производители на компютри, които използват чипове, базирани на компютърната архитектура “x86” на Intel.

Днес Apple вероятно ще започне двугодишен процес по прекратяване на близо 15-годишните си отношения с Intel, като представи компютри Mac с чипове, които сама е разработила на базата на компютърна архитектурна технология от Arm. Припомняме, че Nvidia обяви, че придобива Arm от SoftBank за 40 млрд. долара.

Apple ще проектира чиповете благодарение на технологията на Arm, а те ще се произвеждат от партньор – най-вероятно Taiwan Semiconductor Manufacturing, която прави чипове за iPhone. Технологията на базираната във Великобритания Arm се ползва и в повечето телефони с операционната система Android.

Предстоящите устройства на Apple вероятно ще се конкурират с продуктите на Qualcomm, която от 2016 г. работи с Microsoft за адаптиране на операционната система Windows към Arm-базираните процесори на Qualcomm.

Qualcomm и Microsoft са работили с производители на чипове като Lenovo Group и Asustek Computer за продажбата на лаптопи с техните нови чипове. Surface Pro X на Microsoft, който излезе миналата година, също позлва процесор на Qualcomm.

Тези устройства все още са нишови, но навлизането на Apple на пазара вероятно ще привлече вниманието на потребителите за насочването към тази технология, особено ако Apple започне да разработва чипове, които могат да се конкурират по представяне с тези на Intel.

Базираните на технологията на Arm персонални компютри се различават значително от тези, които ползват технологията на Intel. Тъй като чиповете идват от смартфони, където потреблението на енергия е ключов проблем, те претендират за по-дълъг живот на батерията спрямо конвенционалните машини. Подобно на смартфоните, те също така се включват бързо и могат да останат непрестанно свързани с безжични мрежи.

„Там, където свързаността блесна, беше ситуацията с работата от вкъщи“, коментира Мигел Нунес, старши директор по продуктовия мениджмънт в Qualcomm. „Виждаме, че много хора осъзнават, че техният безжичен интернет вкъщи не може да се справи с всичко“.

Но при компютрите, базирани на архитектура на Arm, остават някои пречки. По-голямата част от софтуера, написан през последните 20 години, е за машини на Intel, а докато той се пренаписва, може да е нужно да се разчита на „емулатори“, които могат да забавят приложенията.

Бен Баджарин, главен анализатор в Creative Strategies, твърди, че основният тест за компютрите, базирани на Arm технологията, ще бъде дали разработчиците пренаписват софтуер, използван от големи компании, които все още са най-големите купувачи на машини. Навлизането на Apple на този пазар не гарантира, че това ще се случи.

„По-голямата част от твърдата база от разработчици на Apple ще използват нейните собствени инструменти за разработка“, посочва той. Но Microsoft също предоставя инструменти за разработка за Windows, базирана на Arm.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
"твърди, че основният тест за компютрите, базирани на Arm технологията, ще бъде дали разработчиците пренаписват софтуер, използван от големи компании, които все още са най-големите купувачи на машини"Преди година-две един девелопър от голямо студио каза - 70% от големите бъгове за свързани с линукс, които са 1% от потребителите ни, а на мен не може да ми пука по-малко. Никой нищо няма да пренапише, ако епълския пазар остане какъвто е в момента. Твърде много разходи, за не се знае колко приходи и това не става от днес за утре, а да поддържаш еднакъв продукт под различни ОС е мъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още