IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата битка за видео стрийминга

Пазарът остава силно фрагментиран, а потребителите са все по-объркани какво да изберат

17:19 | 23.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 1979 г. британската група Buggles издава песента “Video Killed The Radio Star”. Четири десетилетия по-късно, заглавието ѝ все още е емблема - на прехода от една технология към друга. Въпреки апокалиптичните прогнози, нито мишката изяде книжката, нито телевизията уби радиото.

Днес сме свидетели на поредните апокалиптични думи - как видео стриймингът ще ни накара да кажем “сбогом” на телевизията. И това едва ли ще се случи, но сме свидетели на развитието на една нова индустрия на стрийминг платформите, които предлагат все по-разнообразно и все по-скъпо съдържание.

Този сектор, който привлича милиони потребители, все още не е в пълния си разцвет, а пазарните участници в него все още са на етап, в който често трябва да инвестират много повече от това, което в крайна сметка получават.

Една от големите новини миналата седмица беше, че небезизвестната Walt Disney придобива пълен контрол на стрийминг платформата Hulu в рамките на сделка за близо 6 млрд. долара. С този ход компанията, управлявана от Боб Айгър, добавя в портфолиото си редица предавания, носители на награди, а с това и всичките 28 млн. абонати на Hulu, които плащат за услугата.

Всичко това звучи страхотно за Disney, особено като се има предвид другите ѝ големи козове са супергероите на Marvel, анимациите на Pixar, сагата Междузведни войни и самите продукции на Disney. Но достатъчно ли е това, за да може Мики Маус да срази Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV, HBO GO и другите големи играчи?

Всъщност Disney се опитва да си спечели световна доминация на пазара на видео стрийминг не само с интересно съдържание, а разчита и на значително по-ниската си цена. Срещу 7 долара месечно потребителите ще могат да получат достъп до Disney+. За сравнение най-евтиният план на Netflix в Съединените щати е 11 долара месечно, а този пазар е ключов и за двете компании, които са базирани именно там.

И макар Disney+ все още да не е стартирала официално, компанията ѝ майка подготвя почвата със серия от придобивания, постепенно изтегляне на съдържанието си от конкурентните стрийминг платформи, като Netflix например, и със серия от филмови премиери. Преди дни Disney обяви, че ще създаде още три филма от сагата “Междузведни войни”, а това са само част от примамливите обещания за бъдещето.

Те със сигурност ще донесат на компанията на Айгър много потребители, но зрителите стават все по-разкъсани между различните стрийминг платформи. Всяка от тях се опитва да инвестира във все по-интересно съдържание, за да увеличи базата си лоялни потребители, а това е равносилно на огромни бюджети.

Един от последните примери за това е сделката на Netflix с певицата Бионсе. Съгласно договора им, платформата ще създаде три продукции за звездата, която пък ще получи хонорар от не особено скромната сума от 60 млн. долара. Само миналата година Netflix похарчи 7,5 млрд. долара за съдържание и твърди, че през 2019 г. ще надскочи тази сума.

В този ред на мисли не е никаква изненада, че  компанията се насочи към пазара на облигации, за да финансира тези начинания, нито, че качи цените на абонаментите си на част от пазарите. А докато Disney подготвя пълния си арсенал, инвеститорите следят с интерес кой в каква посока ще поеме.

За HBO GO изпитанието тепърва предстои, тъй като наближава финалът на една от най-успешните ѝ продукции - “Игра на тронове”. Създаването на сериали, които да привличат милиони, е нелека задача, но компанията залага на интерсен подход, включващ повече локално съдържание, който може да ѝ помогне да задържи повече абонати.

За Боб Айгър Disney+ е особено важен проект, защото е едно от последните му големи предизвикателства като главен изпълнителен директор. През 2021 г. той ще се оттегли от поста си, защото договорът му изтича. Айгър едва ли ще успее да види Disney+ на върха, тъй като компанията му обясни, че очаква услугата да излезе на печалба в рамките на петгодишен период.

При Amazon и Apple ситуацията е различна. Те не са сред пионерите в създаването на подобен тип съдържание, но онова, на което разчитат, са огромните екосистеми, които са създали и достъпа им до данните, желанията и предпочитанията на милиони хора по цял свят.

Пазарът на видео стрийминг услуги продължава да е толкова фрагментиран, че на този етап няма компания, която да може да постигне доминацията, която има Amazon в електронната търговия на дребно например.

Може би в следващите години ще станем свидетели на по-голяма концентрация на сливания и придобивания, а сделката на Hulu с Disney беше само първата крачка от много, които индустрията тепърва ще извърви.

Но пътят напред едва ли ще мине през това потребителите да се лутат до безкрайност коя услуга да изберат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още