IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft има редица технически предизвикателства в сделката с TikTok

Отделянето на платформата от другите услуги на ByteDance може да се окаже трудна задача

14:59 | 10.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Ivan Abreu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ivan Abreu/Bloomberg

Опитът на Microsoft да придобие части от TikTok от нейния китайски собственик ByteDance ще бъде технически сложно начинание, което ще тества търпението на администрацията на президента Доналд Тръмп, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Държавният глава даде на Microsoft срок до 15 септември, в който да се сключи сделката, гарантираща, че личните данни на американските потребители на приложението за кратки видеа се пазят достатъчно. Тръмп той издаде заповед да забрани услугата, ако дотогава няма споразумение.

Microsoft преговаря за преходен период, който ще даде възможност за технологичното отделяне на TikTok от ByteDance, след като те се споразумеят, писа Ройтерс на 2 август.

Почивката, която Тръмп и представителите на американските власти предвиждат, може да отнеме година или повече, твърдят някои от източниците.

TikTok е функционално и технически еднаква на услугата Douyin на ByteDance, която е налична единствено в Китай, и споделя технически ресурси с нея и други платформи на ByteDance, коментират източници, запознати с въпроса.

Китайският гигант е започнал да работи по техническото отделяне още преди няколко месеца заради критиките от страна на американското правителство, допълва един от тях. Тя е започнала да планира отделянето като част от стратегия да пренасочи силата си от Китай.

Въпреки че кодът на приложението, който определя как изглежда и се ползва TikTok, е отделен от Douyin, сървърният код все още отчасти се споделя с други продукти на ByteDance, посочва източникът. Сървърният код предоставя основни функционалности на приложения, като съхранение на данни, алгоритми за модериране и препоръчване на съдържание и управлението на потребителски профили.

За да се увери, че разполага с TikTok, който не включва подобни намеси, Microsoft вероятно ще трябва да разчита на предоставеното от ByteDance, докато разглежда и ревизира кода и се насочи към нова бек-енд инфраструктура, за да служи на потребителите, твърди експертът по киберсигурност Раян Спиърс от River Loop Security.

Всяко продължително техническо или операционно разчитане на китайската компания след продажбата като цяло би било неприемливо за Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS), коментира Еймън Мир, бивш заместник-помощник секретар на Министерството на финансите, отговарящ за CFIUS, а сега е партньор в адвокатска кантора Freshfields Bruckhaus Deringer.

В миналото CFIUS изискваше увеличаване на защитата в очакване на продажба, включително максималното отделяне на американския бизнес от чуждестранните търговци, посочва той.

Друго предизвикателство, пред която е изправена Microsoft, е как да прехвърли най-голямата тайна на TikTok – двигателят за препоръки, който държи потребителите залепени за екрана. Този алгоритъм стои зад страницата „For You” на TikTok, която на база на анализ на потребителското поведение препоръчва следващо видео за гледане.

TikTok използва алгоритъм за препоръки, който е независим от този на Douyin, твърдят двама източници, запознати с въпроса. Но това, което е ключово тук, са съдържанието и потребителската информация, които захранват този алгоритъм.

„Алгоритмите не струват нищо без данните“, твърди Джим Дюбоа, бивш главен информационен директор в Microsoft, който в момента е рисков съветник в Ignition Partners. “Сегментирането на данни за тези страни е значителна задача“.

Преговорите на Microsoft за придобиването на операциите на TikTok в САЩ, Канада, Нова Зеландия и Австралия усложняват отделянето. TikTok не просто трябва да е отделена от ByteDance, а да бъде такава и от другите региони на приложението. Това добавя още технически предизвикателства заради обема на данните, за които става дума.

„Най-голямата част е отделянето на потребителските данни – както съдържанието, така и данните за потребителите“, посочва Дюбоа, допълвайки, че хард дискове с данни вероятно ще трябва да бъдат прехвърлени от ByteDance към Microsoft.

Предложеният срок прави консумирането на сделката особено предизвикателство, твърди Карън Херман, адвокат от Venable LLP. „Понякога са нужни месеци и месеци, просто за установяване на бизнес нуждите на продавания бизнес, какво IP и други активи използва ексклузивно и какви активи и IP споделя с други бизнеси в групата на компанията“.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още