Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ликвидната бета – новото оръжие на инвеститорите

Коефициентът отчита реакцията на акциите вследствие на изменения в пазарната ликвидност

Ликвидната бета – новото оръжие на инвеститорите

Снимка: Ройтерс

Сега, когато борсовите индекси в САЩ са на исторически върхове, е време инвеститорите да обсъдят със своите финансови съветници стратегии за намаляване на загубите при мечи пазар. Ако чакате кризата да настъпи, вероятно ще е твърде късно. За щастие инвеститорите разполагат със сравнително нов инструмент, предсказващ кои акции ще загубят най-много при мечи пазар, пише Марк Хълбърт за MarketWatch.

Това е добра новина, защото през по-голямата част от последните 50 години инвеститорите имаха само едно оръжие за предвиждане кои акции са най-уязвими при пазарен срив. Става въпрос за бетата, която измерва чувствителността на акцията към колебанията на пазара като цяло. Акциите с бета по-малка от единица са по-малко волатилни от пазара и обратното.

Идеята за бета е въведена преди десетилетия, като част от Модела за оценка на капиталовите активи, и оттогава насам е постоянно изследвана и анализирана. Стойността й е безспорна, но тя има своите ограничения по време на спад в ликвидността. Трябва да отбележим ограничената защита, която бета осигури на инвеститорите по време на мечия пазар при финансовата криза от 2007-2009 г.  През този период акциите с ниска бета загубиха почти толкова, колкото и акциите с висока.

Новият инструмент, който може да помогне, е базиран на представата, че по време на тежка финансова криза, акциите са уязвими не само на спада на пазара, но и на намалената ликвидност. Става въпрос за това колко лесно е да се продаде акцията без цената й да спадне. По време на криза би било по-лесно да се продаде ликвидна акция, докато най-неликвидните ще пострадат най-много.

Новият инструмент, известен като ликвидна бета (за да се отличава от пазарната), се появи в академичните кръгове преди близо 20 години в съавторство на професорите Лубос Пастор (Чикагски инуверситет) и Робърт Стамбау (Пенсилвански университет).

Наскоро професорите актуализираха изследването си, като анализираха дали първоначалните им изводи са били подкрепени впоследствие от практиката. Пастор и Стамбау отчитат, че доказателствата в подкрепа на ликвидната бета през последните две десетилетия са още по-силни отпреди.

Помнете обаче, че инвестирането в акции с ниска ликвидна бета си има цена. Те ще загубят най-малко при следваща ликвидна криза на борсата, но и ще спечелят най-малко, когато ликвидността е изобилна. Просто единият риск компенсира другия.

Всъщност според Пастор и Стамбау средната акция с висока ликвидна бета печели достатъчно при периоди с добра ликвидност, за да компенсира лошото си представяне в периоди с ниска. Инвеститорите ще са привлечени от акциите с висока ликвидна бета по време на борсов подем, а от акциите с ниска - при борсов срив.

Когато кризата настъпи обаче вече може да е твърде късно за тази стратегия. Както сочи известният цитат на Дъг Кас, президент на Seabreeze Partners, „рискът настъпва бързо”. Следователно сега, когато американската борса е близо до историческите си върхове, е идеалното време да прибавите атрактивни акции с ниска ликвидна бета към своя портфейл.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
3
 
11
michaelis12 до: Solar Power
преди 4 седмици
дай Боже да е милионер бе машала, са без бъзик ДА 75% от времето на "Пазара" е нагоре, защото САЩа държи световната валута и изнася капитализъм с войни. До тук добре ама има и game change по някое време, резачка с 50+% защото САЩа вече са леко паднали от царския стол, долара няма да е вечно единствен резерв ..... Прогнозата на валутите не е вярна защото там правилото 75% bullish не важи ей виж графиките на EUR/GBP и т.н. И да загуби има дори и дългосрочни просто тва е играта ...
2
 
3
 
10
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мда така е пичове. Печели дългата позиция. Тествано 18 години :)
Тествани са и всякакви други глупости но винаги са губещи защото нямаш вътрешна информация и си на опашката :) Простичко е.... Чукайте минуси сега а аз след още 5-6 години ще съм милионер :)
4
 
2
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А ако ползваш някакви margini си още по далеко от истината :) Но балъци по света бол ! Както казах само дълга позиция за 18 години парите ми са Х 5 без никакви усилия :)
3
 
3
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
До 1 и 2 и автора. Пълна простотия :) Аз играя само дълга позиция. До момента само купувам от 2001-ва година. Нямам нито една продадена акция. Имам такива на -98% и такива на +500% :) Дохода ми от дивиденти е напълно достатъчен. Когато се пенсионирам ще имам 1 милион евро :)
Ако някой си прави мечти да купува и продава ще загуби 100%. Това е игра на големите и ти е нужно образование най-малкото. Ако искаш да тренираш играй на kraken eth-etc. Върви стабилно може да пуснеш neural bot. Но на истинските борси ПРЕПОРЪЧВАМ само ДЪЛГА позиция инъче си прецакан. Дори на курс eur/usd !
0
 
1
 
7
преди 1 месец
откъде я измислихте тая снимка, щеше да е супер ако сме в автофорум :)

Още от Анализи
Хедж фондовете търсят новата си роля