Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Войната Китай-САЩ тепърва започва

Търговската война е само прелюдия към един глобален сблъсък. Вашингтон се опитва да попречи на Китай да се превърне в суперсилата на 21-и век

Войната Китай-САЩ тепърва започва

Етикетът на пуловер на бранда Washington D.C. с американско знаме, но надпис "Произведено в Китай". Снимка: Ройтерс

Реч в духа на времето на Студената война. В четвъртък, 4 октомври, докато американците са вперили очи в Капитолия за дебатите около кандидатурата на Брет Кавано за Върховния съд, на няколко метра встрани една голяма промяна в китайско-американските отношения придобива измерения. От трибуната на института "Хъдсън", консервативен мозъчен тръст във Вашингтон, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се е впуснал в най-острата обвинителна реч, произнасяна някога от американски представител срещу Китай след размразяването на двустранните отношения преди четири десетилетия, пише в цитиран от БТА анализ за Les Echos Фредерик Шефер. 

Още по темата

Всичко е казано в тази 40-минутна обвинителна реч. Вицепрезидентът на САЩ отива далеч отвъд нелоялната търговска конкуренция, кражбата на интелектуална собственост и принудителния трансфер на технологии. Той критикува дипломатическия експанзионизъм и "опасната военна игра" в Южнокитайско море, изразява подкрепата си за Тайван, чийто демократичен модел е "най-добрият път за всички китайци", осъжда "държавата на незаконно следене", изградена от Китай, и неговото "драстично връщане назад" в областта на обществените свободи и, за капак, "зловредното влияние" на Пекин в изборния процес в Съединените щати. Последният да затвори вратата!

Фронтална атака

Докато китайците се радват на почивни дни по случай националния си празник - Деня на провъзгласяването на републиката, 1 октомври - комунистическият режим лаконично определи като смешни обвиненията, отправени от Пенс. Те обаче трябва да са накарали китайските лидери да се намръщят. Никога досега Китай не е бил атакуван публично по такъв начин. Фронтална атака от всички посоки. За Пекин вече е сигурно: Вашингтон се опитва да не позволи Китай да стане доминираща сила през 21-и век. И, следователно, е уместно да се подготви за дълга конфронтация.

Съединените щати имат основания да се страхуват от Китай. Не само че икономическият възход на азиатския гигант през последните 30 години вече допринесе за промяна в съотношението на силите, но и китайските амбиции не спират до тук. Алис Екман, която отговаря за Китай в Ifri (Френския институт за международни отношения), подчертава "желание за сила на 360 градуса", която Китайската комунистическа партия цели да постигне чрез своето "голямото обновление на китайската нация".

Китай иска да има всичките атрибути на суперсила и умножава своите икономически, военни, дипломатически, политически, но и идеологически инициативи. Страната модернизира армията си и има една все по-впечатляваща армада, инвестира милиарди в изкуствения интелект, мечтае да се превърне от най-големия замърсител на планетата в "зелена" сила за пример и се впуска в космическата надпревара.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

7
 
30
 
7
преди 3 години
Няма профилна снимка
Американците са прави, естествено за себе си. Те бранят статуквото и това, което владеят към момента. Дали ни харесва или не - това е друг въпрос. Същото трябваше да направят и руснаците навремето, а не да се отдадат на перестройка и водка на улично осветление и да харижат цяла Източна Европа заради лачените обувки на Маргарет Тачър. Това повлече и загубата на републиките им. Американците знаят много добре какво значи колапс на такъв колос, какъвто са те. Става за три дни. Китайците също знаят, затова сътвориха и Тянанмън - счетоха, че е по-добре 100 премазани от танкове, отколкото 1.5 млрд. размазани от хаос. Руснаците отвориха очите на всички със собствената си катастрофа. При всички положения Китай не може да бъде спрян, ако ще Тръмп да се среше на другата страна..
5
 
18
 
6
преди 3 години
Няма профилна снимка
Всичко, което казава Пенс е вярно, е почти. Но ние си имаме една поговорка - каквото повикало, такова се обадило. Изглежда те си нямат такава или поне Пенс не я знае. Така, че няма какво да се сърди. Мога да отправя един чисто практичен съвет към г-н Пенс по едно от обвиненията, за намеса на Китай в изборите на страната на демократите, - консерваторите да повикат отново руснаците. Те добре се спарвиха с пъвата си задача - да изберат Тръмп. И този път няма да се изложат!А иначе китайският народ явно иска да претвори в раелността завета на Маркс. След като установи пролетарска диктатурата и разбира се начело с Главния Пролетарий (вероятно пожизнен) Си Дзинпин, така ще развие производителните сили, че ще завладее целия свят (с идеологията си де).
6
 
32
 
5
преди 3 години
Няма профилна снимка
По принцип анализа не е лош но липсва часта с огромната обвързаност на Американската икономика с Китайската. Подобна връска се къса много болезнено и за двете страни. Вече не сме 1945 година когато икономическите връски между държавите и линиите за доставки са зависили единствено и само от политико - военни фактори. Днес международните корпорации са по силни от държавите и те няма да изоставят евтината работна ръка и изградена инфраструктура за да следват сляпо политически доктрини. И докато в противопоставянето САЩ - Русия преди е имало някакво зрънце идеология при съперничеството с Китай наистина можем да говорим само за пари. Страхът на САЩ е оправдан защото ако Китай успеят да наложат юанът като доминираща валута икономиката на САЩ ще се срине на дни.
9
 
37
 
4
Mavi Goz до: nikolait
преди 3 години
Хаха... Я ни светни кой тип икономика няма нужда от постоянна експанзия? Американската или европейската? Не знам от къде ги изрови тези "термини", като "експанзия" и "феодал-олигарси", но опитът ти за некъв компетентен уж анализ в три изречения е смешен. Няма в икономиката експанзия, има растеж. И точно заради липса на достатъчен растеж европейските и американската икономики произвеждат планини от дългове - нещо, което си споменал, но в друг, явно не съвсем осъзнат контекст... А "свежите пари" сички виждаме откъде идват - от печатниците на ФЕД и ЕЦБ... Това требва, според теб, да са "стоманени крака", а? :lol:Всяка икономика - колос или не - стъпва на глинени крака, когато спре да произвежда и затъне в изкушаващите, но подвижни пясъци на финансово-спекулативната игра. Тогава всяко "пръц" на борсите или из банковите катакомби води до "друс!" в икономиките. Китай е доста далеч от този момент - там заводи строят като луди - и китайски, и европейски, и американски инвеститори. Защо ли? Защото 21 век ще е Векът на Азия и Китай е вратата към него. Единственият проблем на Китай е, че все още финансовата му система е доста интегрирана със западната, но усилено работи по въпроса...
19
 
10
 
3
khao до: Стефчо
преди 3 години
Няма профилна снимка
Хахаха, факт. Тия неща се учеха в Аонсу.

Още от Анализи
ESG балонът може да се спука