IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отменя митата за някои американски продукти

Изключенията ще покриват 16 категории продукти, вариращи от риба до пестициди, и ще започнат да влизат в сила от 17 септември тази година до 16 септември 2020

09:48 | 11.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският държавен глава Си Дзинпин.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският държавен глава Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Китай обяви, че ще премахне 25-процентните мита, наложени още през 2018 г., от редица американски стоки, тъй като правителството търси начини да потуши напрежението в търговската война със САЩ, съобщава Bloomberg.

Въпреки планираното освобождаване митата върху американската соя и свинското месо ще останат, допълват от медията. 

В списъка се посочват фармацевтични продукти и смазочно масло, като продукти, попадащи в списъка със стоки, допуснати до свободен внос, информират от китайското Министерство на финансите на своята интернет страница. Изключенията ще покриват 16 категории продукти, вариращи от риба до пестициди, и ще започнат да влизат в сила от 17 септември тази година до 16 септември 2020 г.

Китайското правителство започна да приема заявления за освобождаване от мита през май, но днес е първият случай, в който Пекин решава да освободи някакви продукти от митнически налози.

Службата на американския търговски представител обяви шест кръга на освобождаване от наказателни мита за китайски стоки на стойност 34 млрд. долара още от декември миналата година.

мита мита

Допълнителни кръгове за премахване на мита от продукти от Китай ще бъдат обявени своевременно, посочват от министерството.

Главните китайски преговарящи ще отпътуват за Вашингтон през следващите няколко седмици, за да продължат преговорите относно уреждането на въпросите, стоящи в основата на търговската война. На 1 септември и двете страни наложиха мита върху допълнителен набор от стоки за милиарди долари, като Вашингтон предупреди, че планира да добави още налози на 1 октомври.

Двете икономически суперсили ще повишат митата отново на 15 декември, освен ако преди това не се стигне до значителен напредък в преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още