IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителните икономически данни от Китай засилиха оптимизма на борсите в Азия

Пазарите проследиха и развитието на сделката за закупуване на TikTok от американската Oracle

12:18 | 15.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Голяма част от борсовите индекси в Азиатско-тихоокеанския регион приключиха днешната сесия на зелена територия, благодарение на оптимизма на инвеститорите около положителните икономически данни за продажбите на дребно и индустриалното производство в Китай, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове на Токийската фондова борса Nikkei 225 се смъкна със 104,41 пункта, или с 0,44 на сто, до ниво от 23 454,89 пункта. Книжата на японския концерн Toyota поскъпнаха с 1,85 на сто, докато тези на Sony Corp. прибавиха 0,91% към стойността си.

В Китай континенталният показател Shanghai composite напредна с 0,51% до ниво от 3295,68 пункта. Хонконгският измерител Hang Seng записа ръст от 92,48 пункта, или 0,38%, до 24 732,76 пункта.

Южнокорейският индекс Kospi регистрира покачване от 0,65% до 2443,58 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 изтри 0,08% от стойността си, като се понижи до ниво от 5894,8 пункта. Книжата на BHP Group поскъпнаха с 1,28 на сто, докато тези на Westpac прибавиха 1,23% към стойността си.

азия азия

Фокусът на инвеститорите беше насочен към икономическите данни от Китай, където възстановяването се ускорява, благодарение на индустриалното производство и продажбите на дребно. Първият показател отчита ръст от 5,6 на сто през август, докато продажбите на дребно нарастват с 0,5% на годишна база.

През първите осем месеца на годината промишленото производство в Китай нараства с 0,4% на годишна база, продажбите на дребно отчитат ръст от 8,6%, докато инвестициите в дълготрайни активи са с 0,3% по-ниски. 

Ръстът на инвестициите на държавни фирми в страната се забавя до 3,2% за същия период, докато разходите на частните компании се свиват с 2,8%, отчитайки най-добрия резултат за цялата година.

„Смятаме, че икономическото възстановяване на Китай ще продължи през четвъртото тримесечие на годината, както и през 2021 г.“, посочват от Oxford Economics.

Пазарите проследиха и развитието на сделката между Oracle Corp. и ByteDance Ltd. Късно в понеделник американското Министерство на финансите заяви, че ще преразгледа споразумение между Oracle и други компании за обновяване на операциите на TikTok в САЩ с цел да се избегне забраната на популярното приложение за споделяне на видео поради китайската му собственост.

Очаква се Oracle да работи с TikTok за преместване на данните за американски потребители към инфраструктурата за изчислителни облаци на Oracle и съхраняване на информацията само в САЩ. Oracle се присъединява към някои от американските инвеститори на ByteDance, а Walmart Inc., работеща с Microsoft, заяви късно в неделя, че обмисля да се присъедини към групата на Oracle.

При валутната търговия оншорният юан поскъпва до 6,7833 ренминби за долар. В същото време офшорната китайска валута се търгува при ниво от 6,7826 юана за долар.

Доларовият индекс, който отразява силата на щатската валута спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава до ниво от 92,918 пункта.

Японската валута се търгуваше при 105,72 йени за долар, понижавайки се от вчерашното ниво от 105,9 йени за долар.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 0,3 на сто до 39,49 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI регистрира спад от 0,21% до 37,18 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още