Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

САЩ вече печелят от митата срещу Китай

Засега плюсът за щатския бюджет възлиза на 18,4 млрд. долара, става ясно от изследване

САЩ вече печелят от митата срещу Китай

Снимка: Ройтерс

Според ново проучване американската икономика се възползва от наказателните мита срещу Китай, поне досега. Общите ползи възлизат на около 18,4 млрд. долара, става ясно от проведено за изследователската мрежа Econpol Europe изследване.

Още по темата

„Митата не са нищо повече от налози, чиято тежест се разпределя между чуждестранни производители и местни потребители“, заявява съавторът на изследването Габриел Фелбермайер от Института Ifo в Мюнхен, който изучава последиците от политиките на американския президент Доналд Тръмп в съавторство с Бенедикт Цолер-Райдзек от Института KOF в Цюрих.

В случая с американските мита над китайски стоки три четвърти от тежестта се пренасочват към китайските производители, а Съединените щати генерират значителни приходи. „Проблемът с протекционизма е, че той всъщност може да донесе икономически ползи само за Съединените щати". 

Американските мита засягат около 50% от продуктите, внесени от Китай – с обща стойност 250 млрд. долара. Китай отговори с ответни мерки, включващи американски стоки на стойност 60 млрд. долара.

Според проучването митата вероятно ще увеличат потребителските цени в САЩ с 4,5% за съответния внос. В допълнение, износът на тези стоки към САЩ ще се свие с 37%. Това ще намали търговския дефицит на Америка с Китай с 17%. В същото време се прогнозира увеличение на американските приходи от мита с 22,5 млрд. долара.

Професорът по икономика Фелбермайер обаче не пропуска да спомене в разговора с FAZ.NET, че: „Ако всички страни се опитат да обогатят себе си с мита за сметка на търговските си партньори, в крайна сметка всички ще са по-бедни“.

Онова, което би било добре за една страна, ще има опустошителни последици за другите. Затова другите държави ще трябва да се противопоставят на това. „В противен случай агресорът в крайна сметка ще извлече полза за сметка на другите".

Съединените щати обвиняват Китай, наред с други неща, в несправедлива помощ към собствената си икономика и кражби на технологии. Китай отхвърля тези твърдения. Конфликтът подхранва опасенията, че може да се стигне до търговска война със сериозни последици за световната икономика.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
24
khao до: Sakamano
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
да доказвам ? ... даже не съм се опитвал да доказвам квото и да е, само ти казвам че митата не са форма данък към крайния потребител, или поне не е задължително ...
0
 
1
 
23
supertrader до: ivan4o555
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Да партийно ги назначават, не слагат да прави смартфони този който може а този който е роднина на някой партиен акционер.
2
 
5
 
22
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Това са фантазии защото вече икономиката им се свива благодарение и на митата на Тръмп. Истината е в кокурентноспосоността и на държавно ниво, ниски данъци и такси биха движили икономиката а Запада е стигнал до онази точка в която трябва данъците и таксите да се занулят за да си върне конкурентноспособността. Отговора на Китай не е с налагането на мита за американски стоки, първото нещо което направиха е данъците яко надолу и след година пак ще четем че икономиката им расте зверски а Западната западнала. Тук политиците се научиха да лъжат хората много лошо и ми е чудно докога те ще им вярват и ще продължат да ги избират, защото е очевидно че трябва да бъдат сменени с други които не са събирачи на налози.
4
 
13
 
21
ivan4o555 до: Onia
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Специално Джак Ма със сигурност е назначен от ККП!
В ръководството на компаниите в Китай няма случайни хора.
6
 
9
 
20
ivan4o555 до: Sakamano
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Хахахааааа.
Напомнете ми през лятото на 2020 година да ви разкажа и да ви покажа как нечестно и лукаво печелят китайците от целият свят.
Като начало- печелят от некачествени и евтини материали, които влагат във всички продукти.
Дори в съставките за лекарствата влагат радиоактивни материали- Валсавил и Валсартан.
И какво направи Европа?!- почеса се и все едно казаха, хубаво ни е дайте още.

Още от Азия
Замразяването на законопроекта за екстрадиция не убеди протестиращите в Хонконг