Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Данъчните проверяват осигуровките на строителите

Липсват задължителни документи за присъствие и графици, установиха инспекции на НАП - София на ключови строителни обекти в столицата

Данъчните проверяват осигуровките на строителите

Снимка: Архив Ройтерс

Над 30 проверки на данъчните в столицата установиха липса на присъствени форми, графици на работа, правилник за вътрешния трудов ред и книги за ежедневен инструктаж на работниците на ключови строителни обекти.

Проверките на инспекторите от дирекция „Контрол“ на Териториалната дирекция НАП София са в рамките на започналата през октомври национална кампания. Две от тях са са съвместни с Главна инспекция по труда (ГИТ), като вниманието на данъчните е към идентифициране и санкциониране на най-рисковите обекти, за които са използвани източници на информация от двете институции, съобщи пресслужбата на приходната агенция.

Още по темата

При проверките се прави съпоставка на броя на наетите лица, установените при проверките такива, декларираните с осигурителните декларации данни, платените данъци и осигуровки и др. Обект на мерките са и подизпълнители, осигуряващи работници за проверяваните строителни обекти, уточниха от НАП и напомниха, че строителството е един от рисковите браншове по отношение на спазването на осигурителното и данъчно законодателство.

Наблюдава се и ръст на заетостта в бранша – по данни на Националния статистически институт той е 7% към края на второто тримесечие на тази година спрямо периода април-юни на 2017 г.

„При проверките на място следим основно за нарушения на трудовото и осигурителното законодателство. В голяма част от посетените обекти регистрираме една и съща нередност – липса на присъствени форми, графици на работа, правилник за вътрешния трудов ред и книги за ежедневен инструктаж. По закон обектът трябва да разполага с такива във всеки един момент. Информацията ни е необходима, за да констатираме има ли разминавания с установените на обекта работници, коментира Мая Първанова, началник на отдел „Проверки“ в дирекция „Контрол“ към Териториална дирекция на НАП София. – Липсата на тези документи, или предоставянето им на по-късен етап, е индикация за евентуални преднамерени действия и води до предприемане на по-сериозни контролни мерки.

Тя апелира към отговорно поведение от страна на строителите, за да могат данъчните служби да насочат усилията си към нарушители, които ощетяват както работниците, така и бюджета. 

След извършване на проверка на място инспекторите съпоставят данните по подадените задължителни данъчно-осигурителни декларации, внасят ли се осигурителните вноски на работниците в срок, както и има ли нарушения на данъчното законодателство.

За неподадени в срок декларации и за невнесени осигурителни вноски данъчните инспектори съставят съответните актове за установени административни нарушения.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Дом на кредит или какво трябва да знаем преди да вземем жилищен заем?