Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Д. Чобанов: Еврото ще е жизнеспособен проект поне още няколко години

Наличието на стабилни пари е предпоставка, необходимо, но не достатъчно условие за икономически растеж, посочи финансистът

гледано: 4540   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

Успехът на общата европейска валута, създадена преди 20 години, все още е противоречив за анализаторите.

Това коментира Димитър Чобанов, финансист, преподавател в УНСС, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Еврото е показало както своите положителни въздействия върху икономиките, така и някои проблеми, които бяха предвиждани от икономисти, в последствие оказали се прави, в сравнение с други валути. Еврото е един проект, който е на доста повече от 20 години, тъй като процесът на интеграция в ЕС и на различните валутни механизми го предшестваше, този подготвителен период сближи икономиките в еврозоната  и създаде доверие в еврото, още повече, че репутацията му беше изградена на базата на основния участник – германската марка и на германската банка. По-нататък то показа, че е жизнеспособен проект", е мнението на финансиста.

Според него събитията в последно време дават основание да се смята, че този проект ще е жизнеспособен поне още няколко години.

"И пътят, който е поела България към еврозоната може би има своите основания, освен, че го е приела като нещо задължително", каза още Чобанов.

Той посочи, че е сравнително рано да се дава някаква генерална оценка на еврото, основните му предимства са свързани с улесняването на търговията, на инвестициите, на туризма. Едно от основните предимства на повечето пари е, че те са толкова по-добри, колкото повече хора ги използват. То създава втората най-голяма зона в света по брой на използващите го хора, като изпреварва по численост долара, но все пак доларът запазва лидерската си позиция като световна резервна валута. Но може да се каже, че еврото набра популярност за своите 20 години, увеличи се използването му не само в ЕС, но и извън него.

Димитър Чобанов напомни, че създаването на европейската валута „започна като политически проект, като продължение на усилията след Втората световна война за сближаване на европейските икономики, за създаване на едни стабилни икономически, политически отношения, които да не позволят да се повтори Втората световна война".

За да визира недостатъците на еврото, финансистът  направи сравнение с щатския долар, който е “валута на практика на доста различни икономики на територията на САЩ, но доста по-сближени предварително и с общи правила, които действат в цялата доларова зона”. 

Чобанов подчерта, че при националната валута на САЩ има общо централно правителство и регулиране на банковата система и на капиталовите пазари, което позволява те да бъдат интегрирани много по-тясно, отколкото тези в еврозоната. Според него това е било посочвано предварително като един от най-големите недостатъци на еврозоната и опитът е показал основателността на тези критики.

Защо еврото не е успяло да постигне равномерен просперитет във всички страни членки – финансистът отдава това на големите очаквания към общата европейска валута. А именно – чрез паричната политика да се решават проблеми, които не могат да се решават чрез нея.

"На първо място – постигането на дългосрочен икономически растеж. Наличието на стабилни пари е предпоставка, необходимо, но не достатъчно условие за икономически растеж. Паричната политика може да се изглажда, но чрез засилено печатане на пари не може да се увеличи икономическият растеж. Той е свързван с образованието, с натрупването на капитал, с по-малко пречки, по-адекватни регулации, но и с наливане на ликвидност в банковата система или като цяло в икономиката. След 70-те години на миналия век парите изгубиха по-тясната си връзка с икономиката, те станаха без връзка и покритие със златото, единственото им покритие са държавните ценни книжа. Това, което се случи в еврозоната, чрез неконвенционални мерки, покупката на корпоративни и на други облигации показа, че качеството на активите, с които е покрито еврото, се влошава", уточни финансистът.

Повече от разговора вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

3
 
6
 
7
data до: ABBA
преди 6 месеца
.Айде сега за да сме коректни от тия 15 млрд дълг извади размера на фискалния резерв който към 31.10.18 е 11.1 млрд и ще получиш нетната задлъжнялост
8
 
13
 
6
преди 6 месеца
А сега да видим и още един аспект на проблема
Равносметката ОТ КАСОВАТА ЕДИННА СМЕТКА за предишните години (когато все се отчитаха бюджетите на плюс, ама всъщност завършваха на бюджетен минус) е следната:
-3.4199908 млрд за 2017
-4.94476678 млрд. за 2016
-5.2041798 млрд. за 2015

Общата сума от тези минуси за 2015-2018 г. прави минус 15 милиарда 745 милиона и 300 лева.

Близо 16 млрд. лева недостиг на пари в бюджетите през тези години!
Ами как тогава държавата не рухна?
Не рухна заради заемите!

Този недостиг от 15.7 млрд. лв. са онези 8 млрд. евро – 15.7 млрд. левова равностойност на заемите, които взе правителството на ГЕРБ през 2015 г.
Сега тези пари свършиха.
И ако няма нови заеми, цинично казано – дупе да ни е яко през тази година!

§ 1.
Сега стана ли ви ясно защо именно тази година, тази, а не в друга, в предишна година България зачука енергично на портата на Еврозоната?
§ 2
Разбрахте ли защо тази година, а не някоя предишна България позволи на Европейската централна банка да направи и съответно да приключи през лятото на 2019 одит на банките в България, понеже онзи, предишния, на БНБ, се оказа нещо фалшив?
§3
Сега разбрахте ли защо тази година, тази, а не друга, се взе решение за покупка на американски боен самолет?
За да не се купи в крайна сметка с оправданието, че няма пари (вече писах, че в бюджета за тази, 2019 година средства за покупка на бойни самолети не са предвидени).
Затова предвиждам, че вероятно решението за покупка ще се вкара в парламента заедно с искане за външен заем, та да стане скандал от една страна. А от друга – кредитната процедура да удължи и блокира покупката на самолети по др., формални причини – уж независещи от “политическата воля”.
§4
Разбрахте ли защо в последните месеци “изненадващо” инфлацията се устреми нагоре, защо се вдигат поголовно цени – на газа, на водата, на каквото се сетите?
Високите цени са повече отчисления от тях за ДДС, данъци и различни такси, които да пълнят изпосталялия бюджет.

“БРАТЧЕДА”…

И един детайл в това финансово лего.
Всъщност не е детайл, а основа, цяла конструкция!
Има една офшорка – „Дебт Асет Кепитълс”. Регистрирана е на Бахамските острови.
С решение на БНБ на нея е поверено „текущото управление на свободните дългови наличности“. Т.е. на взиманите от чужбина заеми, на свободните средства от фискалния и валутния резерв, в който отсядат и съответно на пари в баланса на Валутния борд, в който също се завеждат счетоводно.
Собственик и управител е някой си Продан Борисов. Той е братовчед по бащина линия на Бойко!

Е, така нар. “опозиция” нито ще изнесе тези данни, нито тези констатации, нито ще спомене тази офшорка. Не че не ги знаят!
Играта на Центъра на власт и опозиция е достатъчно прозрачна освен за политическите лековерници, които продължават да гледат и оценяват политиката у нас с плътно затворени очи.

Григор Лилов, Фейсбук
2
 
6
 
5
преди 6 месеца
Последното без 1-вото изречение е цитат, забравих кавички.
8
 
9
 
4
преди 6 месеца
Еврото лесно, печатат го как си искат, ама нашият валутен борд?

За целта ще използваме официални документи – Единната касова сметка на държавата в БНБ.
Давам равносметката по месеци (в хил. лв.)
-262 729,2 януари
+481 765,9 февруари
-213 346,2 март
-501 545,8 април
-483 987,8 май
+3116,90 юни
+ 361 469,3 юли
+44 710,8 август
+274 544,5 септември
-441 243,4 октомври
+90 857,4 ноември
-1 529 683,9 декември

Равносметката за годината – минус 2 милиарда 176 милиона 71 хиляди и 300 лева

Какво излезе?
Според текущите данни бюджетът през почти цялата година е на плюс с много пари, а месец преди дядо Коледа – вече с милиарди. Дори и след големия харчлък през декември остава на плюс, макар и с жалките 163 млн.
Според другите данни обаче е на минус, и то с милиарди.
Аз знам коя е по-достоверната методика, по-точната статистика и на кои данни да вярвам! А вие?

Първият масив по първата методология е за масова консумация – пробутват я на нас и се тупат с него в гърдите.
Вторият масив данни по другата методология е касовата сметка, която сочи РЕАЛНО ВЛЕЗЛИ И ИЗЛЕЗЛИ ПАРИ – реални приходи и разходи, отчитани ден по ден. Тя обаче е само за консумация на експертно и вътрешноведомствено равнище.
И често казано, се уморих вече години наред да поставям този проблем за умишленото според мен разминаване в различните методики за отчитане на приходите и разходите на държавата и той да не намира решение.

ПРИВЪРШИХА 16-ТЕ МИЛИАРДА ЗАЕМИ
3
 
13
 
3
data до: majnata
преди 6 месеца
айде , и ти кат михаля подкара прогнозите ........... и ти кат него ще се покриеш след време кат стане ясно колко струваш

Още от Bloomberg TV
Започват два пилотни проекта в областта на проптех индустрията