IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Стефанов: Победа на Байдън в САЩ ще е протегната ръка за Европа

Политическата ситуация у нас е изкуствено генериран хаос, казва политологът

22:15 | 18.08.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Джо Байдън води успешна "домашна" кампания за президентските избори в САЩ, но това трябва да приключи, ако иска да е лидер. Който и да е президент, предстои интересен мандат. Ако Джо Байдън успее, това ще значи "протегната ръка" към Европа.

Ще бъде възстановено доверието и водещата позиция на Германия и Франция и ще бъде втърдена позицията на Русия спрямо Украйна и вероятно към Беларус. Това мнение изрази политологът Любомир Стефанов в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По темата за политическата ситуация у нас гостът коментира, че тя е изкуствено генериран хаос с цел да се проверят нагласите и дали отговарят на социологическите проучвания, както и въпрос на вътрешната кондиция на партиите доколко са готови да участват в предсрочни избори.

"Проектът за нова Конституция няма шанс да успее за момента. България има нужда от преосмисляне на конституционния порядък. Това означава функционален анализ".

"На изборите могат да премерят сили отделните играчи и така ще се разбере дали биха се покрили исканията на протестиращите. Политиците трябва да умеят да мислят с визия отвъд хоризонта си", смята гостът.

"Принадлежността към евроатлантическото семейство е безалтернативна за нас".

Във връзка с разбирането си за нормализация гостът посочи, че очаква зачитането на правата на иконамислещите. "Правата на всички граждани трябва да са равнозначно защитени", допълни той.

Според политолога сред част от задачите, които ни предстоят, са управление на енергийните нужди, овладяване на неравенствата, задълбочаване на дипломацията с други страни, прозрачност на европейските средства и разпределение на отговорностите.

Каква е позицията на политолога относно ситуацията в Беларус проследете във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
то кой и да вземе ни е се вътрешно, повече значение има там вътре у тех .... Ако Байдъна вземе ше имаме бежанци на корем, рептилете с 16 пола, TTIP, CETA meta война на Русия с Укрия и ние ше плащаме, може нещо на Балканите пак да прекрояват, Корпоратокрация мaйкaт си eбaлo. Ако па другия земе, не мое патоци матоци ше купуате само от НАС, война с Иран, Китай ше гърми тук таме кат в Ливан по пътя на коприната и Цветанов нема припари до власт със Сороспиите което е поне добре за нас дома .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
rooctcho
преди 3 години
Не Благодаря, по добре независима Европа отколкото приятелство с тези задокеански използвачи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Кои са "предните" и кои са задните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
Господин Стефанов, ако имате представа и професионална комптентност, ще знаете, че шансовете на Джо Байдън са нищожни. Или сте наивен, или пишете по поръчка. При това ВЪОБЩЕ не съм на страната на Тръмп. Нека говорим обективно. Как не можаха да издигнат по-добър кондидат, или и в тази посока САЩ се срива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Pyramid
преди 3 години
Любомир Стефанов: Победа на Байдън в САЩ ще е протегната ръка за ЕвропаКолкото бяха предните. Врат си носа, командорят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още