IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано летището в Горна Оряховица бе отдадено на концесия за 35 години

Концесионер е консормциумът „Гражданско летище Горна Оряховица”

13:52 | 20.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Очаквано летището в Горна Оряховица бе отдадено на концесия за 35 години

Консорциумът „Гражданско летище Горна Оряховица” взима летището в Горна Оряховица на концесия, съобщават от правителствения пресцентър.

Консорциумът е учреден между „Кристална вода” АД и държавната „Летище Горна Оряховица” ЕАД, уточниха от транспортното министерство за Investor.bg.

Консорциумът е бил единствен участник във втората процедура за концесиониране на летището. През миналата година транспортният министър Ивайло Московски съобщи за интерес от американски инвеститор, който обаче явно се е отказал от участие в процедурата.

Срокът на концесията е 35 години. Концесионерът има гратисен период от влизането в сила на концесионния договор до изтичане на 48 месеца, през който не дължи концесионно плащане. След изтичане на гратисния период той ще извършва годишно концесионно плащане, което ще се определя или като 10 на сто от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година в резултат ползването на обекта, или 70 хил. лева без ДДС и с корекция с инфлацията за съответната година.

Концесионерът е длъжен да инвестира 32,1 млн. лева за срока на концесията, включително 22,4 млн. лева за първите 4 години от срока на концесията. Предвижда се проектиране и изготвяне на геренален план и подробен устройствен план за развитие на летището, изграждане на допълнителна пътека за рулиране, ремонт, разширяване и удължаване на пистата, изграждане на карго терминал и разпределителен център, изграждане на ремонтна база за самолети, на логистичен център и на център за подготовка на пилоти. Сградата на терминала освен това ще бъде ремонтирана по изискванията на Шенген.

Концесионният договор ще се сключи в срок от два месеца от от влизането в сила на решението на Министерския съвет. Договорът ще се сключи с министъра на транспорта, който ще контролира и изпълнението на концесионния договор.

Това е втори опит за отдаване на летището в Горна Оряховица на концесия. Първата процедура беше прекратена от предишното правителство на Бойко Борисов, след като не се явиха кандидати, най-вероятно заради завишените финансови изисквания. При тази процедура обаче изискванията бяха намалени значително.

Правителството е приело също така предложението на концесионера „ТЕЦ Свилоза” АД да бъде прекратен по взаимно съгласие договорът от 2013 г. за предоставяне на концесия за услуга върху пристанищния терминал „Видин-юг”.

Споразумението за това ще бъде сключено при условие, че дружеството извърши всички дължими плащания по концесионния договор и възстанови подкрановия път на пристанищния терминал в състояние, отговарящо на изискванията на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на повдигателни съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още