IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът: Наредбата за техническите паспорти ощетява гражданите

Възлагането на разходите изцяло на гражданите е практически нереалистичен подход, смята Диана Ковачева

15:13 | 20.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Концепцията за технически паспорти на жилищни сгради трябва да бъде преосмислена, за да бъде съобразена с възможностите на гражданите за заплащане на изискващите се разходи, без да се засягат техни основни права.  Неколкократното удължаване на крайния срок за издаването им е показателно за системен проблем, който налага да бъде отново дефинирана ясна цел и потърсено друго, работещо решение за нейното осъществяване. Това се казва в становище на омбудсмана до министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

В края на април Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предложи крайният срок за изготвянето на техническите паспорти на старите сгради да се удължи с още две години – до края на 2024 г. вместо до края на 2022 г., както бе досега.

Предложенията за промени в наредба №5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите бяха публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg, а крайният срок за обсъждането е 31 май.

Досега сроковете за изготвяне на технически паспорти са променяни три пъти, като основните мотиви за това са свързани с липсата на средства за съставянето на технически паспорти за съществуващи строежи, посочиха вносителите. Това е и основният им мотив за новото отлагане.

Според Ковачева „нормативното съдържание на предлаганото изменение, което се отнася единствено до удължаване на предвидения срок, е недостатъчно спрямо заявените в мотивите цели и очаквани резултати на проекта за изменение на подзаконовия акт, включително и заради липсата на изискващата се нормативна, финансова и ресурсна осигуреност“.

Тя допълва, че децентрализацията на процеса и възлагането на разходите изцяло на гражданите е практически нереалистичен подход. А преуреждането на материята задължително трябва да включва участието на публичните институции, както и финансиране от държавния бюджет или чрез други финансови механизми.

„От мотивите към проекта за наредба е видно, че от регистрираните съществуващи и нови сгради по данни на АГКК (Агенцията за геодезия, картография и кадастър – бел. ред.) към месец април 2021 г. е изключително малък броят на сградите, за които има предоставени копия от изготвени технически паспорти – едва 0,39 на сто. Посочва се също така и необходимостта от съчетаването на мерките за енергийна ефективност съобразно стратегията за обновяване на националния сграден фонд до 2050 г. и техническите мерки за конструктивна устойчивост и безопасност на сградите в тяхната взаимовръзка“, пише Ковачева.

Тя припомня, че заради десетките жалби на граждани, свързани с издаването на технически паспорти на жилищни сгради до края на 2022 г., още на 15 март т.г. е изразила становище, че отлагането на процедурата е редно да се използва за цялостно преосмисляне на концепцията.

Тази сутрин в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ковачева коментира и темата с етажната собственост.

„Държавата и местната власт е оставила изцяло в ръцете на етажните собственици сами да разрешават проблемите си. Те най-често не могат да се разберат за административните разходи, тези за управление и ремонти, състоянието на покривите и асансьорите. Така те започват да водят дела един срещу друг, за да намерят решение", каза омбудсманът.

В хода на пандемията са се увеличили и оплакванията за тормоз от колекторските фирми. Те започват да събират дългове, които са с изтекъл срок или не е точна сумата. "Хората не знаят какво да направят и подписват документи, без да са наясно и така подновяват своя дълг“, заяви Ковачева.

Възрастни хора и безработните са най-честите потърпевши от колекторските фирми, уточни тя.

Кога сградите ще имат паспорти? Кога длъжниците ще се възползват от новите разпоредби от Закона за задълженията и договорите, които засягат промени за вечния длъжник? Кога ще има сертификати за Covid ваксините? Защо омбудсманът иска проверка на електронната система за оценяване на приема в детски градини и ясли?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още