IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: Прозрачността на правителствените политики не се е подобрила за близо 10 г.

Очакванията са стабилният икономически ръст в България да се запази и през следващите две години

14:54 | 13.11.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предупреди в свой доклад, че прозрачността във взимането на политически решения в правителствата сред нейните 38 държави членки не се е подобрила значително от началото на десетилетието досега.

Годишният доклад на банката, който оценява прогреса на страните в шест основни области, изпрати смесени сигнали за напредък, съобщава Ройтерс.

„Въпреки че възприеманата регулаторна тежест намалява в много от икономиките, където ЕБВР инвестира (между 2010 г. и 2017 г.), възприеманата прозрачност на правителствените политики не се подобрява като цяло“, посочва докладът.

Що се отнася до България, страната ни не отбелязва голямо изменение в резултатите си спрямо предходната 2017 г. По критериите за устойчивост и конкурентоспособност резултатите са еднакви с предходната година – 6,8 и 5,9 пункта. Увеличение се наблюдава в категориите за екологичност, приобщаване и интеграция – съответно 6,2 пункта, 6,4 пункта и 6,9 пункта.

Спад има по показателя за качество на държавното управление, който през 2018 г. е 5,7 пункта при 5,8 пункта година по-рано.

Заключенията на доклада включват стабилен икономически ръст от 3,8% през изминалата година, подпомаган от силното вътрешно търсене, като очакванията са той да се задържи и през следващите две години.

Също така се наблюдава продължаващ спад на необслужваните заеми, като през 2018 г. брутното съотношение на този вид заеми се е понижило под 10%, въпреки че остава над средното за Европейския съюз.

От ЕБВР посочват също, че страната ни трябва да положи допълнителни усилия по рамката на Механизма за сътрудничество и проверка. В частност е необходимо правителството да приложи ново антикорупционно законодателство, да се подобри независимостта и ефективността на съдебната система и да се засили борбата с организираната престъпност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
ejko
преди 5 години
"Така че ние сме си добре и промени няма да има прои нас, защото сме стабилни. "Ти сериозно ли бе, човек? На розови хапчета ли си? Я стани от компютъра и погледни през прозореца (даже няма нужда да излизаш)! Добре сме си!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
s3
преди 5 години
Ей, комунистите им дай само да плюят, като дори не са прочели за какво се говори. Казва се, че няма напредък в ЕС, не само за Бълагрия. А за България се казва позитива, че се чака стабилитета и икономическия ни ръст да се запази още поне 2 години. Така че ние сме си добре и промени няма да има прои нас, защото сме стабилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
realista
преди 5 години
Каква прозрачност в Мутроландия? Това някаква шега ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Ква прозрачност бе ... у мътна вода се ловат най едрите шарани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още