IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Министрите на Г-7 споделят едно мнение за стимулите и ваксините

Това написа в Twitter управляващият директор на Международния валутен фонд след виртуална дискусия, организирана от британския финансов министър Риши Сунак

20:15 | 12.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Финансовите лидери на страните от Г-7 са съгласни по редица въпроси – от фискалните стимули до подкрепата за бедните страни, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс. 

„Пълно съгласие по отношение на достъпа до ваксини, политическата подкрепа за излизане от кризата, климатичните действия и всеобхватната подкрепа за уязвимите страни“, написа в Twitter Георгиева, след виртуалната дискусия, организирана от британския финансов министър Риши Сунак.

В края на януари ръководителят на МВФ предупреди, че между 2020 г. и 2025 г. световната икономика ще загуби около 9 трилиона долара, ако не се приложи масово и скоропостижно ваксиниране, като 40% от тази загуба ще бъде понесена от развитите страни.

По думите ѝ това означава, че за тях най-добрата стратегия е да подпомогнат доставката на ваксини в развиващите се страни, като едновременно се осигури достатъчен ресурс за инвестиции на развиващите се страни в техните системи за здравеопазване.

„Затова и МВФ заделя значителни средства, като подпомогна 47 развиващи се страни при благоприятни условия, отпусна заеми на редица страни и осигури облекчение на дълговото бреме на редица страни. Но още има много какво да се направи, особено по отношение на преструктурирането на дълга на най-бедните страни“, каза Георгиева.

Според нея правителствата по света се справят по-добре сега в сравнение с глобалната финансова криза от 2008 г. Те са предоставили 14 трилиона долара фискални мерки в подкрепа на икономиките си, но въпросът е дали се прави достатъчно за справяне с неравенствата, подчерта шефът на МВФ.

Дни преди това Георгиева изтъкна, че продължава да бъде защитник на „фискални политики, защитаващи икономиките от колапс във времена, когато се опитваме да преструктурираме едновременно производството и потреблението".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
"В края на януари ръководителят на МВФ предупреди, че между 2020 г. и 2025 г. световната икономика ще загуби около 9 трилиона долара, ако не се приложи масово и скоропостижно ваксиниране, като 40% от тази загуба ще бъде понесена от развитите страни." Това се казва "Грижа за консуматора".....Демагогия един вид.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Yess!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
споделят , инак ше завалят компромати ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още