Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Дьо Гало: Възможно е да излезем от PEPP до март 2022 г.

Паричната политика ще остане приспособима и това не означава рязко оттегляне на подкрепата, категоричен беше френският банкер

Дьо Гало: Възможно е да излезем от PEPP до март 2022 г.

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка може да приключи своята програма за спешни покупки при пандемия (PEPP) в рамките на по-малко от година, като същевременно адаптира инструментите на паричната си политика, за да продължи да поддържа икономиката след кризата, заяви гуверньорът на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

„Възможно е да излезем от PEPP до март 2022 г.“, каза централният банкер в интервю за телевизия Bloomberg. „Това не означава рязко затягане на нашата парична политика, реинвестициите по PEPP ще продължат. Можем също така да закупим нетни активи с другата ни програма“, обясни той.

Коментарите на Вилроа идват на фона на публичните дебати между членовете на банката за това как и кога ЕЦБ може да оттегли огромния си стимул заради кризата, когато икономическият ръст се подобри. Неговият холандски колега казва, че PEPP може да се прекрати след третото тримесечие, докато други банкери се обявиха против всякакви резки промени.

„Нашата парична политика трябва да остане приспособима през следващите години, но комбинацията от инструменти може да се развие“, каза Вилроа. „Бихме могли да осъществяваме и покупки на нетни активи с другата ни програма APP (Asset Purchase Program).

Това би улеснило „възможното излизане от програмата до март 2022 г., като имаме набор от инструменти, които ни позволяват да провеждаме адаптивна парична политика“, каза Вилроа и добави, че „все още не сме на този етап. „Имаме време да преценим“, посочи той. 

Още по темата

По думите му ЕЦБ може да позволи на инфлацията да надхвърли целта от 2%. Банката е в процес на изготвяне на стратегически анализ, който може да включва коригиране на настоящата цел за инфлация от „под, но близо до 2%“. Резултатите от прегледа се очакват през втората половина на годината.

Бавното развитие с фонда за възстановяване от 750 млрд. евро на Европейския съюз на фона бързо приложения  план от 1,9 трлн. долара в САЩ усложнява изчисляването на перспективите.

Доходността по облигациите се повиши, а за да се противопостави на по-високите разходи ЕЦБ беше принудена значително да засили закупуването на облигации по своята програма PEPP.

Вилроа заяви, че европейските правителства не трябва да увеличават общия размер на стимулите, тъй като стимулът от миналата година е подобен на американския и все още има национални мерки в процес на подготовка в допълнение към фонда на ЕС.

„Трябва бързо да приложим така наречения фонд - пакета от 750 млрд. евро“, каза французинът. „Скоростта все още е по-важна от обема. Трябва подкрепата да дойде възможно най-бързо“, категоричен бе той.

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос, говорейки пред Европейския парламент в сряда, изрази същото мнение . „От изключително значение е планът  (NextGenerationEU) да започне да функционира незабавно“, каза той.

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК одобри закупуването на 1,8 млрд. дози от ваксината на BioNTech/Pfizer