IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичният дефицит на Италия може да превиши 3% от БВП догодина

Инвеститорите са разтревожени от повишаването на пенсиите и социалните придобивки на фона на високия държавен дълг на Италия

19:55 | 28.08.18 г.
<p>
	Луиджи ди Майо <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Луиджи ди Майо Снимка: Ройтерс

Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо предупреди, че публичният дефицит на страната може още следващата година да превиши тавана от 3% от брутния вътрешен продукт, зададен от Европейския съюз.

„Не го изключвам, всичко е възможно. Но не можем да кажем отсега, работим по бюджета“, заяви той пред в. Il Fatto Quotidiano, цитиран от Ройтерс.

Пред изданието Ди Майо също така потвърди плановете на Рим за национализиране на тол магистралите, които в момента се управляват от компанията Autostrade per l’Italia, контролирана на свой ред от листнатата в Милано Atlantia.

Икономиката на Италия е третата по големина в ЕС и новото коалиционно правителство в страната в момента работи по бюджета за идната година. Очаква се финансовият план да бъде наблюдаван строго от представителите на ЕС и пазара след обещанията за увеличаване на държавните разходи.

Инвеститорите са разтревожени от повишаването на пенсиите и социалните придобивки на фона на високия държавен дълг на Италия, който е втори по големина в еврозоната и възлиза на около 130% от брутния вътрешен продукт.

В същото време по-рано вчера Ди Майо заяви, че Италия ще започне процедура по възпрепятстването на следващия бюджет на Европейския съюз, след като държавите членки на блока не можаха да приложат успешно споразумението си, договорено през юни за справяне с миграционния наплив към континента

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още