IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и САЩ ще могат да участват в проекти на новия военен пакт на ЕС

Проект, който ще се обсъжда от постоянните представители на държавите членки, обаче предвижда изолирането на Турция и Китай от отбранителните проекти на съюза

10:52 | 06.11.19 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Великобритания след Brexit и САЩ ще могат да участват в проекти по новия военен пакт на ЕС, докато Китай и Турция вероятно ще останат извън него.

Това става ясно от нов проект, с който онлайн изданието politico.eu разполага. Той е подготвен от финландското председателство на Съвета на ЕС и е включен в дневния ред на заседанието на постоянните представители на държавите членки на блока в Брюксел.

Изглежда, че документът има за цел да отговори на членките на ЕС, които настояват за по-тесни военни връзки с Великобритания и САЩ, и да адресира опасенията на онези членки на Съюза, които искат да изключат Китай и Турция, отбелязва изданието.

Документът с обем 5 страници предлага държави, които не членуват във военния пакт на ЕС Постоянно структурирано сътрудничество (PESCO), да могат да бъдат канени да участват в проекти при условие, че споделят ценностите, на които е основан ЕС - зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и зачитане на правата на човека.

Изданието припомня, че през май Вашингтон писа до Брюксел и изрази опасения, че PESCO рискува да изключи американските компании от договори за отбрана, което ще подкопае НАТО. Този аргумент винаги е бил отхвърлян от водещите защитници на PESCO, като Франция и Германия, които твърдят, че пактът допълва НАТО и не е негов съперник.

Според дипломат, запознат с дискусиите, не е ясно дали езиковата формулировка ще е достатъчна, за да отстрани Турция от участие във военни проекти на ЕС – ключов проблем на Кипър. Според източника на изданието, обаче, това със сигурност ще отстрани Китай от сцената.

Проектът очертава много други условия за т. нар. трети страни, които ще могат да участват в проекти на PESCO, включително, че тяхното участие „не трябва да води до зависимости“.

За да участва, съответната трета страна, т.е. държава извън ЕС, ще трябва да подаде заявка до страна, която отговаря за един от 34-те проекта на PESCO, стартирани до момента. Страната също ще трябва да си гарантира единодушие от всички правителства, участващи в проекта.

В документа се определят и условията, които биха позволили участието на третата страна да бъде „преоценено“. Ако една или повече членки на ЕС считат, че страната вече не отговаря на условията за участие, те могат да отнесат въпроса до Съвета. Може да се назначават изслушвания и държавите членки, заедно с върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност, „ще търсят адекватни решения в рамките на два месеца“, посочва се в проекта.

PESCO е ключова част от амбициите на ЕС да задълбочи сътрудничеството в областта на отбраната между националните правителства и да направи блока по-способен да участва във военни мисии самостоятелно или под мандат на САЩ или НАТО.

Европейската комисия предложи Европейски фонд за отбрана в размер на 13 милиарда евро, отчасти за финансиране на проекти на PESCO. Остава нерешен въпросът дали и доколко да се включват съюзници извън блока.

През май 2018 г. група държави, ръководени от Холандия, Белгия и Люксембург, представиха документ, който настоява PESCO да бъде отворен за трети страни. Други страни обаче, като например Франция, са загрижени, че отварянето на вратата към американските компании ще изтласка европейската индустрия.

Австрия и Гърция пък изразяват опасения от евентуално участие на Турция в отбранителни проекти.

През септември миналата година работен документ, подготвен от Службата за външни действия на ЕС, предложи компромис, според който съвместният военен пакт на ЕС ще бъде отворен за страни извън блока, но това ще се определя според всеки отделен случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
не го ли научихте мави ??? няма смисъл да се спори с партийни кадри от аонсу, той нищо не е направил сам ... а ти искаш да почне да мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Да, найстина икономиката на ЕС расте само с 1%, а на САЩ само с 1.9% на година. Това, не е достатъчно. Не само една, ами много статии и интервюта има в сайта по този въпрос. Това са факти и аз не ги отричам.Това, че ЕС расте само с 1% е притеснително, но не е чак толкова бедствено. В крайна сметка имаме една огромна и силна икономика. Икономическата логика показва, че може да има фази, в които е нормално да расте бавно. Особено с фактори като Брекзит, търговски спорове и т.н. Ако всичко е сравнително нормално и тогава расте бавно, тогава вече притесненията биха били по-големи.Относно дълговете - спрямо 2008-2009 година - данните на ЕС и ЕЗ дълговете / БВП са надолу. Като общ обем (не съотнесени към БВП), дълговете на ЕС и ЕЗ са повече, както и тези в останалите развити страни САЩ, Япония, Канада, Австралия и т.н. Работата е там, че тези дългове на ЕС/ЕЗ, САЩ и Япония основно са към собствените си централни банки, а не към някой друг. Аз съм съгласен, че това с дълговете е лошо и трябва да престане. Не го защитавам. Също така смятам, че в близките години ще има криза, но нямам никаква представа каква ще е тя, колко ще е сериозна, колко ще продължи, кои сектори най-силно ще удари и още куп въпроси. И никой няма представа за това, тъй като твърде много факторите, които влеяят върху едно такова събитие.Но, да се върнем на темата - ако Европа реши да вложи във военни инвестиции парите, които САЩ влага, то тогава лесно ще стигне САЩ по геополитическа и военна сила. Ето равносметката в момента дълг САЩ / БВП 106%, дълг ЕС / БВП 80%, дълг ЕЗ / БВП 85% към момента. Сам сметни колко пари са това. Също така виж търговския баланс на САЩ и на ЕЗ. ЕЗ е много на плюс, САЩ е много на минус. САЩ имат много плюсове безспорно, но ЕС и ЕЗ не са чак толкова зле колкото описваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Има малко по-нагоре в международните тема нова статия за състоянието на европейската икономика - прочети я. И това, при ежемесечни помпи от по 60-70-80 млрд. евро на ЕЦБ... и официален, докаран ръст от 1% ... Не знам колко е огромна икономиката на ЕС, но знам как пада колос на на глинени крака - бързо, шумно и със страшен грохот... Преди 10-тина години го видяхме как се случва за часове и сега икономиката нито в САЩ, нито в ЕС е променила с нещо същността си - само дълговете са два-три пъти по-големи... Ти обаче си сметай БВП и спи спокойно... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Щом казваш, че икономиката на Европа е слаба ракия, твоя работа. Цифрите са ясни, има ги публикувани и са доста подробни. На кратко - БВП на ЕС е по-голям от този на САЩ, населението е повече, и дългът общо е по-малък (за дългът / БВП - независимо дали гледаш Евро зона или ЕС). От друга страна - като военна сила и като геополитически фактор Европа е нещо като джудже на фона на икономиката си. Това е поради много фактори, но според мен е съвсем нормално. Не е лесна работа да се направи съюз между много държави с общи правила, интегриране и т.н. Това е дълъг и сложен процес с много падения и унижения, въпреки общата сила на икономиката, територията и населението. Най-труден е балансът между големите и малките страни и взимането на решения. Ако бяхме с един лидер (икономика тип Китай) и той казваше кога, какво и как да се случва, то тогава ЕС щеше за много по-кратко време да стане силен и мощен фактор в много насоки. Вероятно обаче населението щеше и да бъде подтиснато по много параметри както винаги са били авторитарните управления.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Опа... сори! Грешка! Това не беше до тебе. Обърках те с един, дето се опитваше да използва две мозъчни клетки в повеч от двете, дето ползва за да изпитва глад и жажда и да пази равновесие. Ти не си такъв случай и аз не общувам с такива като тебе. Пак се извинявам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
korn
преди 4 години
Ей ***, кой плашиш ти с руски ракети бе робе. Русия никога не може и с прашка да стреля по държава от НАТО щото след това няма да има Русия. НАТО раздроби Югославия, превзе Украйна и окупира Сирия без да си дава зор, а Русия щеше да ги пази. Турция свали руски самолет и имзастреля посланника и Путин им спря доматите. НАТО е най могъщата военна организация която коли и беси по цял свят. Никой никога не е нападал държава от НАТО, щото знае кво следва. Ай бяга да лъскаш ботушите на руските си господари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Мда... некои прайме разлика между икономиката на Германия и икономиката на ЕС и мислиме, че икономиката на Германия вече скърца заради бремето на икономиката на целия ЕС. Нема как Германия да влачи на гръб толкова хрантутници и да не грохне. Може и да е бил некога най-богатият търговски блок, докато такива като тебе и писалия след тебе не изпълзехте в политиката ине го превърнахте в най-мизерното политическо джудже. А това нема как да не ебемамата и на икономиката, та ако ще и германска да е. Ше разбереш колко сте богати много скоро след като печатарката на ЕЦБ спре, а до тогава живейте с илюзии. Никой нема да го пита европееца дали иска да става пушечно месо - тиквите като тебе са достатъчно, за да блеят от възторг от натовските закачки по руската граница. Когато полетят руските ракети по американските бази и обекти в Европа, мноо ми е интересно как точно ше избират европееца от американския и британски пришълец...? Тогава ше се печете заедно с руснаците на адския огън и дано това те сгрее, че *** и те. А американците пак ше оставят неколко хиляди техни трупа - хубав повод да дойдат на бел кон и да ви възстановяват - ако е останало нещо живо де... те на това се надат - да останат достатъчно за стригане... Българите си измират достатъчно и вкъщи от риформата... по този показател сме безспорен световен шампион ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
korn
преди 4 години
Сериозно ли, опитваш се да сравниш икономиката на най богатия търговски блок в света с тази на Русия? Да сравняваш икономиката на Русия с Германия би било смешно, но с целия ЕС това вече звучи тъжно. Освен това ЕС е в търговски войни със САЩ и Китай. И още нещо, европееца си живея живота и изобщо няма намерение да става пушечно. Руските момчета пратени от Путин да измират в Украйна, трепейки славяни, или да защитават сирийските мюсулмани стават на пушечно месо. Българите не измират в Сирия, Грузия, Афганистан, Либия, Украйна и т.н. за разликка от американците и руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
Мда... а пък ЕС като гледам, икономическите войни напрао ги хапва за мезе - мачка, дагаебем... :lol: Голема икономическа сила се очертава ... с по-нисък ръст от Русия, хем никой не я тормози със санкции и търговски войни... Кви икономически войни бре, синко, с тая икономика на командно дишане? Не е пръ днал Тръмп, не сме гушнали китката... дип, че му требваме живи... :lol: ЕС е само територия за англо-американските бандитски планове, а населението й се калкулира като пушечно месо. Затова ударно се тъпче Европа с американски бази и военна техника - за да поеме повече от руските ракети и по-малко да останат за зад водата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Mit1
преди 4 години
Така е, НАТО винаги атакува, но все пак основната идея на НАТО е - да бъде твърде силна и голяма, за да не изкуши някой да я нападне.Вижда се, че на Турция не може да се разчита да спазва ценностите на НАТО, сега и Великобритания като е извън ЕС, става така, че ЕС много отслабва военно. Очевидно е, че със САЩ също вече има доста повече разминаване. И всичко това е нормално, тъй като вече войните са повече икономически, а не реални. Тези реалните си ги правят из пустините на други територии, които пак са свързани с икономически интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още