IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и САЩ ще могат да участват в проекти на новия военен пакт на ЕС

Проект, който ще се обсъжда от постоянните представители на държавите членки, обаче предвижда изолирането на Турция и Китай от отбранителните проекти на съюза

10:52 | 06.11.19 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Великобритания след Brexit и САЩ ще могат да участват в проекти по новия военен пакт на ЕС, докато Китай и Турция вероятно ще останат извън него.

Това става ясно от нов проект, с който онлайн изданието politico.eu разполага. Той е подготвен от финландското председателство на Съвета на ЕС и е включен в дневния ред на заседанието на постоянните представители на държавите членки на блока в Брюксел.

Изглежда, че документът има за цел да отговори на членките на ЕС, които настояват за по-тесни военни връзки с Великобритания и САЩ, и да адресира опасенията на онези членки на Съюза, които искат да изключат Китай и Турция, отбелязва изданието.

Документът с обем 5 страници предлага държави, които не членуват във военния пакт на ЕС Постоянно структурирано сътрудничество (PESCO), да могат да бъдат канени да участват в проекти при условие, че споделят ценностите, на които е основан ЕС - зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и зачитане на правата на човека.

Изданието припомня, че през май Вашингтон писа до Брюксел и изрази опасения, че PESCO рискува да изключи американските компании от договори за отбрана, което ще подкопае НАТО. Този аргумент винаги е бил отхвърлян от водещите защитници на PESCO, като Франция и Германия, които твърдят, че пактът допълва НАТО и не е негов съперник.

Според дипломат, запознат с дискусиите, не е ясно дали езиковата формулировка ще е достатъчна, за да отстрани Турция от участие във военни проекти на ЕС – ключов проблем на Кипър. Според източника на изданието, обаче, това със сигурност ще отстрани Китай от сцената.

Проектът очертава много други условия за т. нар. трети страни, които ще могат да участват в проекти на PESCO, включително, че тяхното участие „не трябва да води до зависимости“.

За да участва, съответната трета страна, т.е. държава извън ЕС, ще трябва да подаде заявка до страна, която отговаря за един от 34-те проекта на PESCO, стартирани до момента. Страната също ще трябва да си гарантира единодушие от всички правителства, участващи в проекта.

В документа се определят и условията, които биха позволили участието на третата страна да бъде „преоценено“. Ако една или повече членки на ЕС считат, че страната вече не отговаря на условията за участие, те могат да отнесат въпроса до Съвета. Може да се назначават изслушвания и държавите членки, заедно с върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност, „ще търсят адекватни решения в рамките на два месеца“, посочва се в проекта.

PESCO е ключова част от амбициите на ЕС да задълбочи сътрудничеството в областта на отбраната между националните правителства и да направи блока по-способен да участва във военни мисии самостоятелно или под мандат на САЩ или НАТО.

Европейската комисия предложи Европейски фонд за отбрана в размер на 13 милиарда евро, отчасти за финансиране на проекти на PESCO. Остава нерешен въпросът дали и доколко да се включват съюзници извън блока.

През май 2018 г. група държави, ръководени от Холандия, Белгия и Люксембург, представиха документ, който настоява PESCO да бъде отворен за трети страни. Други страни обаче, като например Франция, са загрижени, че отварянето на вратата към американските компании ще изтласка европейската индустрия.

Австрия и Гърция пък изразяват опасения от евентуално участие на Турция в отбранителни проекти.

През септември миналата година работен документ, подготвен от Службата за външни действия на ЕС, предложи компромис, според който съвместният военен пакт на ЕС ще бъде отворен за страни извън блока, но това ще се определя според всеки отделен случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... а пък вие със Сюлейман Стояноглу, като още по-умни ще отидете при Богдан Филов... :lol:Сюлеймане, ти и Бидонлой ще воювате - нали некой требва да затрие империята на злото - ше дадете своята капка кръв и в окопа... тука секи може... :lol: Нали затва сте членове на НАТО и купувате бойни самолети - да воювате. НАТО е военен съюз, а не кръжок по танци. При това - нападателен. Няма до сега нито една отбранителна операция - всичките са му на чужда територия. И тази война така ще започне, пък после - каквото АК покаже... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Ха ха, нали се сещаш за онзи виц: По времето на Гражданската война, двама римски войници обсъждат към коя страна да се присъединят. По-младият казва: "Да отидем при Марк Антоний! Той има повече легиони." По-възрастният и по-опитният клати глава: "Не, ще отидем при Октавиан." "Защо?" - пита другия. "Защото има по-големи дългове!" В решаващат битка при Акциум Октавиан разбива Марк Антоний.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 11
tisia
преди 4 години
...редиш тука приказки с пренебрежение за вече мъртви хора. Та викам аз , ако беха само те до сега украинскитенационалисти да са опустошили всичко там. Но уви, не стана. Пък и взеха да се оттеглят. Редиш приказка , че обикновенни работници били, но ние видяхме, че направиха за смях "елитната" украинска армия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
***, и кой в Европа ще воюва? Имаше едни голодранци - рашките, които понеже нямаше какво да губят бяха готови се сбият. Сега всичките са с ипотеки и нямат намерение да воюват. Срещат се тук таме някой работник в автомивка като Моторола, автомонтьор като Гиви, санитарка като Кукувицита, но те са съвсем малко и даже и за Донбас не стигат. Войната е средство за изява на низвергнатите. Такива в Европа не останаха. Всички са приобщени към банковата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
korn
преди 4 години
ЕС трябва да има своя армия, но вратата за участие и сътрудничество е задължително да бъде отворена за всички държави по света. Винаги на първо място трябва да е диалога и мира. Ако ЕС почне да се държи като селяните от Русия,САЩ и Китай, то тогава всичко е било напразно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
Ми то това им е работата на САЩ и Великобритания - да запалят нова голема войница у Европа, та после да я възстановяват... Зер така чрез ВСВ си опрайха и големите депресии, и си осигуриха за дойна колония най-дашната територия по сичките земни кълбета... И ся, понеже от новата голема депресия САЩ ги дели едно пръц на борсата, а от великата британия вече само устата на Джонсън се показва над го вната, та една хубава голема войня на Континента им е последната сламка, за която да се държат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още