IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Dell надхвърлят прогнозите заради бума в оборудването на офиси

Недостигът на полупроводници и ограниченията заради Covid в Китай допринесоха за натрупването на поръчки, което вероятно ще продължи

09:42 | 27.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският производител на компютри и сървъри Dell Technologies Inc. отчете тримесечни приходи, които надхвърлиха прогнозите на анализаторите благодарение на силното търсене на бизнес компютри и мрежови услуги, което е знак, че компаниите обновяват системите си, тъй като работниците се връщат в офисите. Акциите на компанията поскъпнаха по време на следборсовата сесия.

Продажбите нараснаха с 16% до 26,1 млрд. долара през първото фискално тримесечие, което приключи на 29 април. Анализаторите прогнозираха средно 25 млрд. долара според данни, събрани от Bloomberg. Приходите бяха подкрепени от 22% ръст до 12 млрд. долара от подразделението за персонални компютри за търговски цели, едни от най-печелившите продукти на Dell, заяви базираната в Раунд Рок, Тексас, компания в четвъртък в изявление. Печалбата, без да се включват някои елементи, възлиза на 1,84 долара на акция, което също надхвърля прогнозите на анализаторите.

В изявлението си главният оперативен директор Джеф Кларк изтъкна ръста в различните бизнес звена. „Ние сме създадени, за да постигаме по-добри резултати по балансиран и последователен начин в цялата компания“.

Приходите на подразделението за инфраструктурни решения, което включва повечето от технологичните услуги на Dell, се увеличиха с 16% до 9,3 млрд. долара спрямо предходната година. Продажбите на сървъри и мрежи нараснаха с 22% до 5 млрд. долара, а приходите от съхранение на данни се увеличиха с 9% до 4,2 млрд. долара.

Въпреки че Dell отбеляза ръст, доставките на персонални компютри в цялата индустрия са намалели с 6,8% през първите три месеца на 2022 г. в сравнение със същия период на предходната година, показват данни на Gartner Inc., анализаторска компания за индустрията. Голяма част от спада обаче се дължи на намаленото търсене на лаптопи Chromebook, работещи с операционната система Chrome OS, използвани от училищата, които отбелязаха огромен ръст по време на пандемията. Доставките на бизнес компютри се увеличиха през тримесечието благодарение на хибридната работа и завръщането в офисите, което създаде нужда от нови настолни машини, заявиха от Gartner.

Тази тенденция на по-голямо търсене на персонални компютри на корпоративния пазар се наблюдава и в данните на Dell. Глобалните доставки на компанията са се увеличили с 6,1% през тримесечието, съобщава Gartner.

Dell заяви, че приходите от потребителски персонални компютри за първото фискално тримесечие са се увеличили с 3% до 3,6 млрд. долара. Търсенето като цяло се пренасочва от потребителите и персоналните компютри към инфраструктурата за данни, каза Кларк в предварително подготвените си коментари за конферентния разговор с анализаторите.

Компанията се справя с проблемите във веригата за доставки и несигурността по отношение на световната икономика. Недостигът на полупроводници и ограниченията заради Covid в Китай допринесоха за натрупването на поръчки, което вероятно ще продължи поне през настоящото тримесечие, каза Кларк. Освен това по-ниските разходи за компоненти са помогнали да се компенсира въздействието на по-високите цени през първото тримесечие, каза той, но „през второто тримесечие очакваме разходите за компоненти да се превърнат в инфлационни, а разходите за логистика да останат на повишени нива“.

Освен предизвикателствата, свързани с управлението на веригата за доставки, инфлацията, недостигът на чипове и геополитическите проблеми са увеличили несигурността в икономическите перспективи. Въпреки това „търсенето на ИТ услуги в момента е здравословно", каза още Кларк.

Приходите за текущия период, който приключва през юли, се очаква да бъдат от 26,1 млрд. до 27,1 млрд. долара, заяви по време на разговора главният финансов директор Том Суит. Средната оценка на анализаторите е за 25,5 млрд. долара. Печалбата, без да се включват някои елементи, ще бъде от 1,55 до 1,70 долара на акция, каза Суит. Анализаторите прогнозираха 1,45 долара на акция.

„Очакваме чуждестранната валута да бъде насрещен вятър както за второто тримесечие, така и за цялата година", добави още Суит.

Акциите на компанията поскъпнаха с около 6% в следборсовата сесия, след като затвориха на ниво от 43,93 долара в Ню Йорк. През тази година акциите се сринаха с 22%.

През миналата година Dell отдели VMware Inc. - доставчик на софтуер, придобит през 2016 г. като част от покупката на EMC за 67 млрд. долара. Оттогава двете компании остават важни бизнес партньори, но отношенията им могат да бъдат отслабени заради планираното поглъщане на VMware от Broadcom Inc. на стойност 61 млрд. долара, което беше обявено по-рано в четвъртък, казва У Джин Хо от Bloomberg Intelligence.

Майкъл Дел, председател и главен изпълнителен директор на компанията, която носи неговото име, е също така и председател на борда на VMware и подкрепя продажбата на Broadcom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още