IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Аурубис България“ дарява 1,52 млн. лв. за проекти в Златица и Пирдоп

Компанията осигурява 1,36 млн. лв. по партньорски програми с двете общини. Отделно са предоставени и 160 хил. лв. за болницата в Пирдоп

16:02 | 23.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на &quot;Аурубис България&quot;. <em>Снимка: Компанията</em></p>

Централата на "Аурубис България". Снимка: Компанията

„Аурубис България“ АД осигурява 1,52 млн. за дейности в подкрепа на общините Златица и Пирдоп в Средногорието. Компанията сключи партньорски споразумения на стойност 1,36 млн. лв. с двете общини, със срок на изпълнение до септември 2021 г. Отделно се предоставят и 160 хил. лв. за МБАЛ „Пирдоп“. Приоритети в целевата дарителска програма на „Аурубис България“ за региона са подкрепа за възстановяване на образованието, културата, здравословния начин на живот и спорта, социалните дейности след края на кризата с Covid-19.

Даряват се средства за подобряване на условията за медицинско обслужване в селата Карлиево, Църквище и Петрѝч в община Златица. Предвиден е бюджет за средните училища „Саво Савов“ - Пирдоп, „Св. Паисий Хилендарски“ - Златица, ОУ „Тодор Влайков“, общинските детски градини, професионалната гимназия.

С партньорските програми се осигуряват и ресурси за възстановяване на дейността на социалните клубове, спортните клубове, самодейните състави, поддръжка на спортните игрища за обществено ползване. Планирани са средства за читалищата в Златица, Пирдоп, Душанци, Петрич, Църквище, Карлиево.

Заложен е бюджет за опазване на местното културно наследство и развитие на района като място за отдих и туризъм. През изминалата година, със средства на „Аурубис България“ беше възстановена сградата на историческия Златишки метох. Осигурено е перо за поетапно осъвременяване на системите за видеонаблюдение в двете общини. В Пирдоп ще бъде завършен проекта за енергийна ефективност на спортната зала за обществено ползване.

Във връзка със ситуацията с Covid-19 е предвидено компанията, общините и преките бенефициенти да могат да договарят гъвкаво пренасочване на средства в рамките на партньорските програми, ако възникне необходимост или ако изпълнението на предвидена дейност не е възможно.

Извън обхвата на партньорските програми „Аурубис България“ дарява и 160 хил. лв. за болницата в Пирдоп. 100 хил. лв. от сумата е по годишен договор за подкрепа за лечебното заведение, 60 хил. лв. е осигурената допълнителна помощ във връзка със ситуацията с Covid-19.

Партньорските споразумения бяха подписани дистанционно от кмета на Община Златица Стоян Генов, кмета на Община Пирдоп Ангел Геров, директора на МБАЛ „Пирдоп“ д-р Юлия Димитрова, Тим Курт - Изпълнителен директор на „Аурубис България“ и Ивайло Георгиев, Ръководител Връзки с институциите на компанията.

„Можем да създаваме добри неща, когато сме обединени. За нас е чест, че можем да сме полезни“, каза Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“.

„Аурубис България“ АД е втората по големина компания в страната и е част от Aurubis AG - интегрирана международна група за производство на метали и най-голям преработвател на мед в света, базирана в Хамбург, Германия. „Аурубис“ стопанисва медодобивния завод до Златица и Пирдоп в Средногорието. Компанията е със структуроопределяща роля за икономиката на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още