IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Още 1000 машини ще са нужни за вота на 11 юли

До момента има само една партия, подала документи за предсрочните избори

15:44 | 20.05.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

1000 допълнителни машини ще са нужни за вота на 11 юли, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). До дни ще е готова и платформа за електронно подаване на заявления от чужбина за разкриване на допълнителни секции, стана ясно по време на първия брифинг на новата комисия днес, съобщава БНТ.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова призовава всички участници в предизборната надпревара да провеждат толерантна и позитивна кампания. Тя очерта и основните предизвикателства.

„За мен като председател на ЦИК предизвикателството е огромно предвид новите моменти в Изборния кодекс, особено тези, свързани с машинното гласуване. То ще се проведе за първи път в толкова голям мащаб не само в страната, а и извън страната. Гласуването ще бъде в секции с повече от 300 избиратели само машинно“, обясни тя.

„Много се надявам и призовавам всички участници, които ще се регистрират за предизборната надпревара, да провеждат една толерантна и позитивна кампания, за да може всички ние заедно да преминем през този процес и на 11 юли да се проведат честни, прозрачни и демократични избори“, каза още Камелия Нейкова. 

От днес започна регистрацията на партии и коалиции за участие в предсрочните избори.

„От днес започва приемът на документите за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните избори. До момента са подадени документите само на една политическа партия“, посочи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Крайният срок за подаване на заявления за регистрация е 17.00 ч. на 26 май. Поради тази причина от ЦИК съобщиха, че ще работят и в почивните дни около 24 май.

Вчера стана ясно, че за извънредния парламентарен вот на 11 юли ще бъдат разкрити по-голям брой секции в чужбина. Сънародниците ни зад граница ще могат да упражнят правото си на глас в над 502 секции спрямо 475 на редовните избори през април. Това стана възможно, след като с промени в Изборния кодекс бе премахнато ограничението за отварянето на до 35 секции в държавите извън ЕС.

„Това е рекорден брой секции извън страната за всички избори, които досега са произвеждани. Тепърва предстои стартирането на процедурата по събиране на заявления, които избирателите могат да подават и директно по електронен път на страницата на ЦИК или до дипломатическите и консулските представителства“, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

По думите му предходните избори са показали, че желанието на българите в чужбина да участват в изборите е на незапомнено високо равнище. Той потвърди, че в момента ЦИК обсъжда по какъв начин да се организират изборите и разяснителната кампания извън страната така, че е да са по-ефективни.

„Очакваме, че на тези избори наистина ще осигурим възможност на всички български граждани, живеещи извън страната, да гласуват при нормални условия, без да възникват ужасяващи опашки, без да имат нужда да минават стотици километри, за да могат да участват в изборите в страната“, поясни Томов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още