Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ГЕРБ настоява замразяване на депутатските заплатите на ниво от декември 2019 г

ДПС предлага спестените средства да бъдат внесени по сметка на МЗ за борба с коронавируса

ГЕРБ настоява замразяване на депутатските заплатите на ниво от декември 2019 г

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът се събра днес извънредно, за да гласува окончателно актуализацията на бюджета и промените в Закона за извънредното положение. В началото на заседанието народните представители разгледаха и предложението на управляващите за замразяване на депутатските заплати на нивата от края на 2019 година.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ намаляването на заплатите е необходима мярка във време на криза.
"НС като върховен законодателен орган е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат политическа и гражданска отговорност и съпричастност към хората. Хиляди вече са без работа или в принудителен отпуск", посочи тя, цитирана от Dnes.bg.

От БСП пък искат заплатите на депутатите да бъдат намалени на нива от края на 43-ото Народно събрание, т. е. към януари 2017 г. и то трайно, а не само за времето на извънредното положение.

"За четвърти път БСП предлага намаляване на заплатите на депутатите в 44-ото НС. Сега с очакваната гневна реакция, в която хиляди останаха без работата, а депутатските заплати скачат, това се налага още повече", коментира соцдепутатът Крум Зарков.

Според него орязването на възнагражденията на народните избраници не би следвало да е просто антикризисна мярка, а следва да е трайно промяна за намаляване на бездната отделяща огромното мнозинство от хората, които получават под 1000 лева и техните народни представители, които взимат четири пъти повече.

"Няма сфера, в която заплатите да растат с такъв темп и заради това ние отдавна трябваше да дадем такъв пример. Никой няма нужда от тези повтарящи се на три месеца новини, които съобщават за скок на депутатските заплати", отсече той.

От "Воля" пък искат законотворците да се разписват срещу минимална заплата. Пламен Христов обясни, че хиляди българи успяват да оцелеят с 610 лева, така че и депутатите трябва да покажат, че са способни да го направят. Според Веселин Марешки тази криза ще свали много маски и ще развенчае много митове и заблуди. 

Още по темата

От Обединени патриоти настояват докато сме в извънредно положение заплатите на депутатите да са наполовина.

Йордан Цонев от ДПС каза по време на дебатите, че съпартийците му застават зад предложението на ГЕРБ, защото в условия на криза този жест на съпричастност е нужен. Той предложи спестените средства от замразяването на депутатските заплати да бъдат внесени по сметка на Министерство на здравеопазването за борба с коронавируса.

Йордан Цонев направи редакционна поправка. Той обясни, че чисто бюджетно спестените пари от тази поправка ще останат в бюджета на Народното събрание. „Ако те се запазят като непохарчени средства, след това ще бъдат пренесени в бюджета на страната“,  обясни депутатът.

„Ще продължим да не подкрепяме, каквито и да било популистки предложения, облечени с аргументи за пропасти. Нашите заплати растат с темпа на нарастване на средната работна заплата. Тя нараства съобразно нарастването на стандарта на живот в страната. Съобразно конкурентоспособността на българската икономика. Не виждам друг критерий за работата на политици, министри, народни представители освен критерия развитие на българската икономика, стандарта на живот“, каза още Цонев.

Припомняме, че според Правилника за дейността на НС депутатите пoлyчaвaт пo тpи cpeднoмeceчни зaплaти в oбщecтвeния ceĸтop зa пocлeдния мeceц oт тpимeceчиeтo. Така от април възнагражденията им отново скачат и вече гонят 5000 лева.

Министър-председателят взима възнаграждение, което е с 55% над депутатското. Прибавя се и по 1% от тази сума всяка година стаж.

Най-висока номинална заплата в страната обаче взема президентът - сумата е равна на две депутатски заплати.

Гласуването на предложението на управляващите за замразяване на депутатските заплати на нивата от края на 2019 г. ще бъде по-късно днес.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
"Ще продължим да не подкрепяме, каквито и да било популистки предложения, облечени с аргументи за пропасти. Нашите заплати растат с темпа на нарастване на средната работна заплата. Тя нараства съобразно нарастването на стандарта на живот в страната. Съобразно конкурентоспособността на българската икономика. Не виждам друг критерий за работата на политици, министри, народни представители освен критерия развитие на българската икономика, стандарта на живот“, каза още Цонев."

Веднъж писах,сега пиша за втори път:Борисов,това е най-голямата демагогия,за първото тримесечие заплатите трябва да се увеличат,но за второто тримесечие според икономическите резултати и до 80 процента безработица (според мен) тези заплати трябва да паднат може и до 1000 лева,а като се замразят към месец декември те няма да се коригират(няма да паднат).....
Простащината няма край.....

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември