IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: България напредва с изчистването на въздуха

Все още обаче не може се говори за спиране на наказателната процедура от ЕС заради фините прахови частици, твърди екоминистърът

09:51 | 31.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Целият Североизточен район на България вече отговаря на нормите за качество на въздух. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на БНТ. По думите му, големите градове като София и Бургас намаляват стойностите на замърсяване на въздуха с всяка година.

Министърът изтъкна, че се очаква следващата година десет български общини да подменят градския си транспорт, като ресурсът за подобряване на чистотата на атмосферния въздух се усвоява добре.

По предварителни данни за началото на 2019 година Смолян, Горна Оряховица, Видин са градовете с най-мръсен въздух в България, каза още екоминистърът. Добрич, Варна и Девня обаче излязоха от наказателната процедура на ЕС за мръсен въздух, напомни Димов. По думите му, постоянно се работи за подобряване на качеството на въздуха.

Той посочи, че е момента има механизъм, който да оценява какъв е напредъкът в борбата с мръсния въздух. Попитан колко точно евросредства е усвоила България за да се справи със замърсяването, екоминистърът отрече, че сме усвоили само 1%. Той обаче не можа да посочи колко точно е усвоила страната ни. „Зависи как го гледате, с три общини вече има сключени договори, а това е около 50% от ресурса. Отделно ще има до края на месец юни насоки за кандидатстване за 10 общини, посочени като най-проблемни с въздуха, за да купят по-екологичен градски транспорт“, уточни Димов. 

Той все пак конкретизира, че на 28 май след дълги преговори с ЕК е бил отделен нов ресурс от около 380 млн. лв. за въпросните 10 общини, които имат възможност да кандидатстват за смяна на градския транспорт с трамваи, електробуси и тролейбуси и евентуално към края на годината - още 80 млн. за фини прахови частици от битовото отопление за онези общини, които не можаха да кандидатстват.

Според Нено Димов все още не може се говори за спиране на наказателната процедура от ЕС заради мръсния въздух, защото има още поне 17 града, които не отговарят на стандартите специално за фините прахови частици. Той увери, че ЕК е доволна от действията ни и е наясно, че не може всичко да бъде направено веднага и затова Брюксел не продължава процедурата. „Ако продължим в този порядък, не виждам опасност от налагане на санкции от ЕК”, добави екоминистърът.

Предстои да се реши на европейско ниво как да се регулира движението на стари автомобили в ЕС, които не отговарят на еко изискванията, като Министерството на транспорта вече поема нужните действия, обясни още Нено Димов. Той увери, че са спрени всички строежи по Черноморието, за които е имало протести.

Относно оставката на Цветан Цветанов Димов посочи, че това  е вътрешнопартиен проблем или вътрешнопартийно развитие. Не мисля, че ще има проблем в управляващата коалиция след нея, каза още той

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
в Западна София - някъде в близост до Хелектората ---ти ли живееш там ? знаех че си от боята, само един истински ***, може да мрази братята си така силно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Г-н министърът да дойде да живее в Западна София - някъде в близост до Хелектората - и после да се изказва. Най-голямата гавра ще е да ни глобят от Европа - защото отровителите не плащат нищо - ни глоби, ни сметки, за данъци да не говорим - ние ще плащаме - т.е. първо ще ни тровят, после ще плащаме, че ни тровят... защото и политическите престъпници, допускащи беззаконията, също няма да понесат отговорността си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още