IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За година добивната промишленост в страната се свива с 8,8%

На месечна база индексът на сектора се понижава със 17,4%, показват данни на НСИ

12:39 | 10.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През юли индексът на добивната промишленост се понижава с 8,8% спрямо година по-рано. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Към края на седмия месец от годината общият индекс на промишленото производство, изчислен въз основа на сезонно изгладените данни, се увеличава с 1% спрямо юли 2017 г.  Ръст от 2,1% има при преработващата промишленост. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се отчита намаление на цените с 5,2%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 31,5%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 16,9%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 15,4%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 15,3%. Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 13,3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9,7%, производството на химични продукти - с 8,7%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7%.

На месечна база се отчита спад на общия индекс,  като понижението е с 1,2% спрямо юни 2018 г., показват още данните на НСИ. 

Според статистиката намаление е регистрирано в добивната промишленост - със 17,4%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,7%, и в преработващата промишленост - с 0,5%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 13%, производството на превозни средства, без автомобили - с 6,9%, производството на напитки - с 6,8%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 4,5%. Ръст е регистриран при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 15,1%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7,1%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 3,4%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1,8%.

нси1 нси1

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още