Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

КФН отхвърли проспекта за IPO на „Биодит“

Причината е непризнаване на амортизационната политика на компанията, която е защитена по международни стандарти, твърди изпълнителният директор Софрониев

КФН отхвърли проспекта за IPO на „Биодит“

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Близо два месеца след крайния срок за публикуване на окончателно решение Комисията за финансов надзор (КФН) отхвърли проспекта за IPO на българския технологичен стартъп „Биодит“, без да оповести публично причините за решението. Investor.bg първи съобщи за намерението на технологичната компания да стане публично дружество.

"Причината е само една. Тя е, че КФН не признава политиката за амортизация на основния актив на дружеството според ГФО за 2018 г. независимо от приложените международни счетоводни стандарти и одитирания отчет от независим одитор, в съответствие с международните стандарти“, обясни в интервю по телефона за Investor.bg главният изпълнителен директор Юлиан Софрониев. Основният актив на компанията е интелектуална собственост, която е оценена на 4,2 млн. евро и е регистрирана в Патентното ведомство на България. Според Софрониев стартъпът ще обжалва решението и ще направи нов опит за подаване на документи.

Още по темата

Междувременно, след удължаването на процедурата, което струва на компанията половин година закъснение в нейния план за разширяване и допълнителни разходи за консултанти, „Биодит“ реши да набере рисков капитал, пише Софрониев във форума на Investor.bg. Първата част от инвестицията вече е прехвърлена на компанията през миналата седмица. В следващите седмици Biodit ще приключи кръга, добавяйки нови инвеститори, а Софрониев потвърди пред Investor.bg, че компанията има и резервен вариант за листване. 

„Въпреки че сме твърдо решени да станем публична компания и въпреки факта, че сме по-познати в България като име, ние обмисляме дали да не се листнем в Лондон в сегмента за малки и средни предприятия“, каза той.

Според Юлиан Софрониев, ако „Биодит“ се съгласи с решението на КФН за непризнаване на амортизацията, ще се създаде опасен прецедент, по който регулаторът може и в бъдеще да откаже проспекти без реална аргументация. Компанията ще се срещне през идната седмица с адвокати и нова международна одитираща компания, за да прецени бъдещите си действия. 

„Въпросът сега е в това – ще подкрепя ли българската държава приоритетно икономиката на познанието. И с каква скорост искаме да развиваме нещата. Ако искаме да развиваме държавата, трябва да бягаме въпреки препятствията, в които се блъскаме. Иначе ще растем с по 2-3% годишно. Трябва да имаме държавническото разбиране за тичане“, каза пред Investor.bg Виктор Манев, съосновател и партньор в Impetus Capital. Неговият фонд подкрепя финансово „Биодит“.

По думите му частното финансиране от тази и следващата седмица е логичен ход, тъй като стартъпът се развива, привлича клиенти и в България, и в чужбина, и затова получава подкрепа сред вложителите.

Припомняме, че българският технологичен стартъп "Биодит", за чието предстоящо първично публично предлагане писа първи Investor.bg през лятото на 2018 г., обяви, че ще търси до 2,42 млн. лева от капиталовия пазар при предстоящия борсов дебют. 

През март комисията изпрати писмо до компанията с искане за допълнителна информация и документи във връзка с потвърждаване на проспект за първично публично предлагане на акции. Месец по-късно стана ясно, че 1 млн. лева набран капитал ще е минималният праг, над който първичното публично предлагане (IPO) на производителя на биометрични системи за сигурност ще се счита за успешно. Също през април "Биодит" взе първият ваучер за 50 хил. лв., с който компания ще може да покрие разходите си по излизане на борсата. 
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX с четвърти ръст в последните 5 търговски сесии