Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Наемите продължават да поддържат печалбата на ФНИБ през първото тримесечие

Печалбата обаче намалява с 11% спрямо година по-рано

Наемите продължават да поддържат печалбата на ФНИБ през първото тримесечие

Снимка: Pixabay

През първите три месеца от годината „Фонд за недвижими имоти България“ отчете приходи в размер на 1,97 млн.лв., което е увеличение с 2,23% спрямо предходното тримесечие. Основната причина за това увеличение имат отчетените по-високи приходи продажба на имоти в к.к. Боровец, става ясно от отчетът на дружеството, разпространен чрез БФБ – София.

През изминалото тримесечие основен приход с дял от 88% остават приходите от наеми. Техният размер достига до 1,737 млн.. лв., като те намаляват размера си, спрямо предходното тримесечие. Причината за спада са временни облекчения, които ФНИБ е предоставило на своите наематели за по-лесното справяне с кризата с коронавирус. През следващите три месеца, с развитието на ситуацията със заразата от COVID-19, се очаква размерът на приходите да спадне, като възстановяване може да се очаква чак след отминаването на пандемията, посочиха от дружеството.

През изминалото тримесечие отчетените общи разходи на ФНИБ са намалели с 62,2% в сравнение с предходния отчетен период и в края на тримесечието достигат до 905 хил.лв. Основната причина за това намаление е спадът на сметка „Други разходи“ през тримесечието, което е в резултат на липсата на нетните преоценки на имоти, каквито имаше в края на предходната година.

През първото тримесечие на 2021 г. дружеството реализира печалба в размер на 1,067 хил.лв., като основен принос за отчетения финансов резултат имат нетните приходи от наеми. Печалбата обаче намалява с 11% спрямо година по-рано. През следващите месеци се очаква печалбата сравнена с последните тримесечия да намалее, като основна причина за това ще имат по-високите разходи за лихви, свързани с новото финансиране, осигурено от Пощенска банка.

В края на март 2021 г. собственият капитал на ФНИБ е в размер 106,743 хил.лв., което спрямо предходното тримесечие представлява увеличение от 1,01 %. Отчетената промяна се дължи изцяло на реализираната от дружеството печалба за периода.

През изминалото тримесечие продължава тенденцията от изминалите периоди за нарастване на дела на бизнес имотите в структурата на портфейла. В края март делът на бизнес имотите се увеличи до 69%. Следват ги търговските площи с 18 % и съответно инвестиционните имоти - с дял от 5% и ваканционните имоти с 4%. Размерът на паричните средства увеличава дела си от края на предходният отчетен период и е с дял от 4% от общия обем на портфейла. Причината за промяната са усвоените средства по новият инвестиционен кредит. Очакванията през следващото тримесечие, с продължаващата строителната дейност размерът на бизнес имотите да продължи да нараства за сметка на паричните средства. Промяната на паричните средства ще зависи от усвояването на новия инвестиционен кредит, предвиден за строежа на новата сграда в София Тех Парк.

Управляваните от ФНИБ проекти към края на март 2021 г. са 9 на брой, разпределени в различни сектори на пазара на недвижимите имоти в България.

През тримесечието са реализирани продажби на три апартамента от "Секвоя 2" в к.к. Боровец, община Самоков, заедно с прилежащи два гаража, с което към края на месец март 2021 г. общо продадените апартаменти са деветнадесет на брой, а от гаражите са продадени четири.

Фонд за недвижими имоти България АДСИ...
След края на тримесечието са подписани предварителни договори за продажба на още два апартамента с обща квадратура 185 кв.м. и един гараж с площ 33,60 кв.м.

В своя доклад за дейността към края на март дружеството отчита, че предвид усложнената обстановка около COVID – 19 е възможно през следващите тримесечия да намалеят приходите от наеми и да спадне заетостта на офис сградата в Бизнес парка.

Към края на март 2021 г. офис сградата на Камбаните е е отдадена на 97,62%.Това е един от основните проекти на дружеството, генериращо над 40% от приходите от наем. Единствения наемател, който е спрял плащането на наем е „Виктория ЖИ 2011“- наемателят на ресторанта. Той ще възобнови работа след завръщане на другите наематели в сградата, когато ще поднови и плащането на задълженията си, посочват от дружеството.

Дейността на ФНИБ през първото тримесечие на 2021 г. беше насочена най-вече в управлението на проектите генериращи приходи за дружеството и организиране реализацията на проекта в София Тех Парк, се казва още в доклада на дружеството.

От началото на годината акциите на компанията поскъпват с 13% при пазарна капитализация от 66,166 млн. лв.

По статията работиха: автор Веселина Василева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Седмицата приключи с трети пореден дневен ръст за SOFIX