Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централните банки не могат да ни спасят от изменението на климата

Броят на екстремните метеорологични събития се е утроил през последните 40 години

Централните банки не могат да ни спасят от изменението на климата

Снимка: Архив на Ройтерс

Не може да се очаква, че централните банки ще спасят света от изменението на климата, посочват от Банката за международни разплащания. От институцията вместо това призовават за глобална координация, варираща от правителствена политика до финансова регулация, предава Ройтерс.

Документ с оперативно заглавия „Зеленият лебед“, издаден от банката, предупреждава за потенциалните разрушителни ефекти на климатичните промени върху световната финансова система.

Броят на екстремните метеорологични събития се е утроил през последните 40 години. Около 44% от финансовите загуби, причинени от такива събития, са в САЩ, 8% - в Азия, а в Африка процентът стига до 3.

"Мисля, че наблюдаваме нещо, което може да стои зад следващата системна финансова криза", казва Луис Авазу Перейра да Силва, един от авторите на документа.

Още по темата

Ако по-екстремните климатични сценарии започнат да се реализират, централните банки, изиграли жизненоважна роля във финансовата криза, може да бъдат помолени да се включат като „спасител на климата от последна инстанция“.

„Няма сребърен куршум", предупреждава Перейра да Силва. "Централните банки няма да спасят света отново", добавя той.

Ръководителят на Централната банка на Франция - Франсоа Вилерой де Галхау, допълва, че изменението на климата трябва да бъде част от всички икономически и прогнозни модели.

В документа се посочва, че настоящото регулиране, основано на капиталовите изисквания за банките, няма да бъде в състояние да смекчи катастрофалния ефект от изменението на климата върху финансовата система.

Вместо това са необходими нови системи от политики, включващи координация между действията на правителства и централни банки. Това обаче ще изисква безпрецедентна международна координация в момент, когато глобалната рамка за финансиране е „сериозно компрометирана“, казва се в доклада.

Регулаторите наблюдават рисковете, като използват исторически данни и предположения, които сега „до голяма степен са ирелевантни за определянето на бъдещи рискове, свързани с климата“. Следователно оценката на рисковете изисква преосмисляне на сегашния подход. Това отчасти вече е започнало във финансовата общност чрез разработването на базирани на сценарии методологии за управление на риска.

„Промените в климата представляват безпрецедентни предизвикателства пред човешките общества и нашата общност от централни банки и надзорни органи не може да се счита за имунизирана срещу рисковете“, казва Вилерой де Галхау.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
8
 
6
преди 9 месеца
А кой идиио.т въобще си мисли че централните банки може да ни спасят от каквото и да било?
Те не са спасители а инструменти за създаване на зависимости и задлъжняване на населението.
0
 
3
 
5
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
г-н Митев може да се изкаже тук
2
 
22
 
4
преди 9 месеца
С действията си след 1971 година ЦБ-тата са главните виновници за ускореното унищожаване на екосистемата.Създадените трилиони и трилиони долари стимулираха нездравословен разтеж на човешката популация и потреблението й.Ще се плати висока цена за това..................
1
 
21
 
3
преди 9 месеца
Изводът е, че банкерите не са климатици...предлагам да се шокираме и да теглим по един кредит....
4
 
27
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Какво прозрение... Банките не могат да се справят с нищо, освен с пълненето на джобовете на висшия си менуджмънт... Трябва просто да спрем да си замърсяваме въздуха,защото го дишаме. Това е. Останалото не е по силите ни, все още. Климатът се мени, защото такава е същността на Природата на тая планета. Всякакви други измишльотини са точно и само това - измишльотини.

Още от Новини
Настроенията на бизнеса в Европа се влошават в очакване на нов икономически удар