Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Японската икономика с най-силен за последните четири години срив

Понижението на третата по големина икономика в света е поредният признак за забавяне на световната икономика

Японската икономика с най-силен за последните четири години срив

Снимка: Архив Ройтерс

Японската икономика се е свила най-силно за последните над четири години през третото тримесечие на 2018 г., тъй като компаниите са намалили разходите си, заплашвайки да бъдат охладени перспективите за инвестиции през 2019 г., съобщава Ройтерс. А така или иначе страната на изгряващото слънце, която е зависима от износа, се бори със забавяне на глобалния растеж и проблемите около търговията.

Спадът в третата по големина икономика в света е поредният признак за забавяне на световната икономика, като последните данни от Китай и Австралия показват също изоставане на растежа и загреност за по-широкото влияние на търговския конфликт между САЩ и Китай.

Още по темата

Брутният вътрешен продукт на Япония се свива с 2,5% на годишна база през третото тримесечие на тази година, което е най-лошото представяне на японската икономика от второто тримесечие на 2014 г. насам.

Отчетеното понижението на БВП, отчасти причинено от поредица от природни бедствия, принудили фабриките да намалят производствата, беше доста по-голямо от първоначалната оценка за спад с 1,2%, както и от консенсусната прогноза за свиване с 1,9%.

Капиталовите разходи са намалили с 2,8% спрямо второто тримесечие на годината, което е много над очаквания спад с 1,6% и първото четене на данните, което показа понижение с едва 0,2%. Отчетеното намаление на един от най-важните компоненти от БВП е най-голямото след третото тримесечие на 2009 г.

„В зависимост от степента на забавяне на световната икономика, компаниите биха могли да отложат плановете си за по-големи разходи“, коментира Такеши Минами, старши икономист в Norinchukin Research Institute.

Намаляването на разходите от страна на предприятията е тревожен сигнал за политиците, които разчитат на капиталовите разходи за стимулиране на растежа и инфлацията.

Свиването на капиталовите разходи е особено обезпокоително, тъй като идва в момент на охлаждане на глобалния растеж, нарастващия протекционизъм и намаляване на печалбите на компаниите, което в крайна сметка се отразява на доверието на бизнеса.

Бизнес климатът сред японските производители се понижава за втори пореден месец през декември, сочи проучване на агенция Ройтерс, публикувано миналия четвъртък.

И докато някои анализатори очакват икономиката да се възстанови през текущото тримесечие, тъй като заводите увеличават производството след възстановяването след природните бедствия, то има и опасения, че търговската война може да се отрази на глобалния растеж и да навреди допълнително на японската икономика.

БВП на Япония на тримесечна база намалява с 0,6% през периода юли – септември. За сравнение първоначалното четене на данните беше за спад с 0,3%, а очакванията на икономистите за 0,5%.

Частното потребление, което представлява около 60% от БВП, се понижи с 0,2% през второто тримесечие на тази година спрямо 0,1% при първоначалната оценка.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
michaelis12 до: Иван Митев
преди 1 година
Митев, да зеем да пратим нащия ударен отбор на Боце с целата парламентарна пассмина да им отворат очите на тия жълтури деееббба маааамму викам аз ммм ?! ..... :)) а техните да доат у нас да попреееббаат оше малко нешата ако може ... :))
9
 
2
 
1
преди 1 година
Япония страда от прилаган грешен основен икономически подход за държавно управление.
При запазване на държавната грешка страданията в Япония ще се увеличават.

Още от Новини
Конфликтът около Нагорни Карабах спря възхода на лирата