IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ястребите във Фед са настроени за по-големи увеличения на лихвите

Данните всъщност ни крещят да повишим с 50 базисни пункта, изтъква Кристофър Уолър

22:30 | 18.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ястребите в рамките на Федералния резерв настояха за по-бърз темп на затягане на паричната политика, като един от тях дори сигнализира за значително по-агресивни действия, съобщава Bloomberg.

В първата вълна от коментари на служители на централната банка на САЩ след първото повишаване на лихвите от 2018 г. насам, управителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че се застъпва за повишаване на лихвените проценти до над 3% до края на годината, докато Нийл Кашкари от Минеаполис, който преди настояваше за търпение, посочи, че е сгрешил по отношение на инфлацията и сега подкрепя подобни мерки.

Представителите на Федералната комисия за отворения пазар гласуваха с 8 на 1 в подкрепа на покачването на лихвите.

фед фед

Управителят на Фед Джером Пауъл има задачата да осигури консенсус в Комисията за определяне на политиката и има най-голямо влияние върху крайния курс на паричната политика на САЩ. С гълъбите, които сега се присъединяват към ястребите в аргументацията за действия за ограничаване на най-горещата инфлация от 40 години насам, за него ще бъде по-лесно да насочи политиката в по-агресивна посока, ако е необходимо.

Булард, който гласува против одобреното в сряда увеличение от 25 базисни пункта, се идентифицира като служителят на Фед, който предлага най-голямо увеличение на лихвите за 2022 г., и заяви, че репутацията на централната банка е застрашена, ако не успее да предприеме нужните действия. 

“Комбинацията от силно икономическо представяне и неочаквано висока инфлация означава, че към момента лихвата е на твърде ниско равнище, за да се управлява разумно макроикономическата обстановка в САЩ", коментира Булард.

Малко след него Кристофър Уолър заяви, че войната в Украйна е причината той да не настоява за увеличение с 50 базисни пункта на срещата тази седмица.

„Данните всъщност ни крещят да повишим с 50 (базисни пункта), но геополитическите събития ни казват да продължим напред с повишено внимание. Така че тези два фактора ме подтикнаха да подкрепя увеличението с 25 базисни пункта“, посочи Уолър в интервю за CNBC.

Нийл Кашкари, управител на Фед за Минеаполис, пише в есе, публикувано на уебсайта на неговата банка, че подкрепя повишаването на лихвените проценти до диапазон от 1,75-2% до края на 2022 г., в съответствие със средната прогноза на служителите на Фед. Той също така посочи, че ако преценката се окаже, че икономиката на САЩ е притисната допълнително от инфлацията, тогава Федералната комисия за отворения пазар ще трябва да действа по-агресивно“.

Всичко това е усложнено от руската инвазия в Украйна, която изстреля допълнително нагоре цените на горивата, храните и металите, пораждайки опасения от стагфлация, подобна на тази от 70-те години на миналия век.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Бота се активира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Прилага се вреден за националното стопанство метод за емитиране на долари. При запазване на тази държавна парична грешка, The Federal Reserve System не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и прекратява вредния за националното стопанство метод за емитиране на долари. Накратко за ситуацията: Допусканата държавна парична грешка е водещата причина за инфлацията в САЩ. Ако се прилагаше полезния за националното стопанство метод за емитиране на долари, правителството на САЩ нямаше да има сегашните дългове. Банките търсят и прилагат всякакви подходи за да се спасят от вредното влияние на държавната парична грешка. Постижимо е подобрение. Въвеждането на полезния за националното стопанство метод за емитиране на долари е условие за устойчиво въздействие срещу инфлацията и други щети в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още