IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Испания може да претърпи рекорден спад през това тримесечие

Централната банка на страната прогнозира навлизане в краткотрайна рецесия

17:02 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Икономиката на Испания може да се свие с рекордните от 16%  до 21,8% през второто тримесечие заради пандемията от COVID-19 преди да започне да се възстановява през втората половина на годината, информира Ройтерс, като се позовава на съобщение от Централната банка на Испания.

Рязкото свиване в периода от април до юни, което ще настъпи след 5,2-процентовия спад на икономическото производство през първите три месеца на годината, ще завлече Испания в рецесия.

и и

Графика:Презентация на генералния директор по икономика, статистика и изследвания Оскар Арсе

Централната банка на страната прогнозира, че икономиката ще започне да се възстановява през втората част на годината, като БВП вероятно ще се свие с от 9 до 11,6% през тази година. Това е по-оптимистичен сценарий от последната прогноза за свиване с от 9,5 до 12,4%.

Икономическият спад от 5,2% за първото тримесечие е най-рязкото понижение в нивата на БВП откакто от 1970 г. се води статистика и два пъти повече от най-лошото тримесечие на 2009 г. в разгара на световната финансова криза.

„През второто тримесечие периодът, засегнат от ограничителните мерки заради пандемията, е със значително по-голяма продължителност и спадът в икономиката ще бъде значително по-голям“, заявяват от испанската централна банка. През миналия месец Испания започна постепенно премахване на рестрикциите.

Централната банка предвижда и по-тежък, по и по-малко вероятен сценарий, при който икономиката може да падне до 15,1% през 2020 г. Институцията заявява, че не може да изключи „по-неблагоприятните сценарии“ поради настоящата несигурност.

Този най-лош сценарий ще вземе предвид „интензивните епизоди на нова вълна на заразата“, които биха изисквали допълнителни и строги мерки за овладяването й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още