Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Молбите за обезщетение при безработица в САЩ продължават постепенния си спад

Показателят остава над два пъти по-висок от нивото му от най-лошата седмица през Голямата рецесия

Молбите за обезщетение при безработица в САЩ продължават постепенния си спад

Снимка: Cristbal Olivares/Bloomberg

Броят на молбите за финансова помощ при безработица за редовните държавни програми в САЩ  е нараснал с 1,54 милиона на сезонно коригирана база през седмицата, приключила на 6-и юни. Това е спад от 355 хил.в сравнение с почти 1,9 милиона молби, подадени седмица по-рано, показват данните на Министерството на труда, публикувани в четвъртък.

Измерителят се понижава постепенно всяка седмица, след като в края на март рекордният брой от повече от 6 милиона души подадоха такива молби на седмична база. Въпреки това на седмична база показателят все още остава над два пъти по-високо от най-лошата седмица през Голямата рецесия.

Повторно подадените молби, показващи общия брой американци, които получават обезщетения за безработица по държавните програми поне от две седмици, е намалял с по-малко от очакваното до 20,9 милиона на сезонно коригирана база през седмицата, приключила на 30-и май.

През седмицата, приключила на 6 юни, САЩ съобщават за 705 676 молби за финансова помощ при безработица в следствие на пандемията по федералната програма, която разширява обезщетенията за безработица до тези, които обикновено не отговарят на условията, като самонаетите лица.

Още по темата

В съчетание с отчета за заетостта през май от миналата седмица, който показа, че работодателите са добавили 2,5 милиона работни места през месеца, данните от четвъртък подчертават степента на динамика на днешния пазар на труда. Милиони американци се завръщат на работа, докато бизнесът се рестартира.

В същото време компаниите продължават да са изправени пред намалено търсене и уволняват служители в резултат на финансовото напрежение. Най-лошото от уволненията, свързани с коронавируса, вероятно е приключило, но вторичните ефекти от това, което в крайна сметка може да бъде най-дълбоката рецесия от почти един век, могат да продължат да се усещат много дълго, пише Bloomberg.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл в сряда изрази загриженост относно дългосрочните предизвикателства за безработицата вследствие на пандемията. „Моето предположение е, че милиони хора няма да успеят да се върнат на старите си работни места и може да няма работа в тази индустрия за тях за известно време. Може да минат няколко години преди тези хора отново да намерят работа", каза той.

„Постоянното намаляване на молбите е положително развитие, но пазарът на труда претърпя травматичен удар и пълното възстановяване ще отнеме години, а не седмици или месеци“, казва Нанси Ванден Хаутен, икономист в Oxford Economics, цитирана от Ройтерс. „Данните не отразяват пълния размер на удара, нанесен върху служителите по време на тази уникална криза“, коментира тя.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заетостта в САЩ нараства с повече от очакваното през юли