IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Getty Images става публична чрез SPAC сделка

Компанията планира да използва средствата предимно за намаляване на дълга си

16:55 | 10.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Гигантът сред банките за снимки Getty Images обяви, че планира да се слее с компания със специално предназначение (SPAC), подкрепена от CC Capital и Neuberger Berman, което ще върне на публичния пазар фирмата, носеща едно от най-известните имена в бизнеса, пише Bloomberg.

Сделката оценява базирания в Сиатъл доставчик на новинарски и други снимки на 4,8 млрд. долара, включително дълга, сочи изявлението. SPAC споразумението със CC Neuberger Principal Holdings II предвижда обща капиталова инвестиция от 1,2 млрд. долара. Това включва средства, събрани от SPAC, и частна инвестиция от 150 млн. долара.

В рамките на сделката Getty се оценява на 15,2 пъти коригираната печалба преди лихви, данъци и амортизация от 315 млн. долара, очаквана за 2022 г., обяви компанията. Компанията със специално предназначение се ръководи от бившия старши управляващ директор на Blackstone Group Чин И. Чу.

26-годишният гигант Getty първоначално предпочете традиционно първично публично предлагане, преди да избере CC Neuberger, която ще инвестира 600 млн. долара в сделката, обяви главният изпълнителен директор на Getty Крейг Питърс.

Постъпленията ще бъдат насочени основно за намаляване на дълга, казва Питърс. Остатъкът от капитала ще позволи на Getty да инвестира в органичния си растеж, допълва той.

Питърс, който се присъедини към Getty през 2007 г. и стана неин главен изпълнителен директор през 2019 г., ще продължи да ръководи компанията.

Директорите на комбинираната компания ще бъдат назначени от фамилията Гети, Кох и SPAC спонсорa. Съоснователят Марк Гети, който е внук на петролния магнат Дж. Пол Гети, ще продължи да бъде председател.

„Като публична компания Getty ще може агресивно да инвестира в повече продукти и услуги, за да отговори на нуждите на всички наши клиенти“, посочва в изявлението си по повода компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още