IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор: Ant Group все още има шанс за най-голямото IPO в света

Компанията може да се справи успешно с регулаторните предизвикателства, твърди Лиу Цян

16:08 | 18.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Ant Group все още може да осъществи най-голямото първично публично предлагане в света, въпреки че китайските регулаторни промени натежаха значително на гиганта в областта на финансовите технологии, твърди един от водещите инвеститори в страната, цитиран от CNBC.

Лиу Цян, вицепрезидентът на Fosun Technology and Financial Group която притежава малък дял в Ant Group, заяви, че технологиите и достъпът до екосистемата от необслужвани клиенти на финтех гиганта остават силно инвестиционно предложение.

„Все още вярвам, че те могат да постигнат рекорд“, коментира Лиу, който е и заместник-председател на Hani Securities.

Очакваното с вълнение двойно първично публично предлагане на Ant Group за 34,5 млрд. долара беше отменено на 3 ноември, след като нейните лидери, включително контролиращият акционер Джак Ма, бяха привикани и разпитани от китайските регулатори. Няколко дни по-късно властите в страната обявиха, че е необходимо финтех индустрията в страната да бъде регулирана по-строго, включително и микрокредитирането.

Лиу приветства регулаторния ход, посочвайки, че финансовите продукти трябва да се регулират както онлайн, така и офлайн. По думите му обаче подобни действия могат да принудят играчите да „положат много повече усилия да образоват“ потребителите, а подобни действия преди са карали инвеститорите „да се усъвършенстват повече и да инвестират повече“.

От своя страна, Ant Group може да понесе този натиск, твърди Лиу.

По думите му тя е „една от малкото“ компании, които успешно могат да управляват „всичките три измерения“, изисквани от една финансова технологична компания: капиталов поток, поток от данни и търговски поток. Въпреки това Лиу отказва да се ангажира със сума за следващо листване.

„Не мога да прогнозирам колко могат да наберат. Това зависи от капиталовите пазари“, посочва той.

Отлагането на първичното публично предлагане се случва в момент, в който светът се бори с коронавирусната пандемия, която пък доведе до бързо насочване към финтех услуги, особено в Китай. Ant Group може да спечели значително от тази тенденция, благодарение на голямата си екосистема от малки клиенти в областта на търговията, твърди Лиу.

Китай вече е водеща по навлизането на финансови технологии в света. Пазарът на мобилни разплащания в страната достига 29 трлн. долара, а страната е на път да вземе титлата за първото безкешово общество в света според финтех доклада на South China Morning Post.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още