IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните инвеститори се подготвят да се сбогуват с Facebook и Google

Промените в S&P 500 ще разколебаят пазара, сочи анализ на Wall Street Journal

21:08 | 12.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът S&P 500 ще бъде обновен по-късно този месец - по начин, който може да разколебае пазара.

S&P Dow Jones Indices и MSCI официално създават нов сектор на комуникационните услуги, за да заменят телекомуникационния - най-малкия от 11-те сегмента в индекса, пише Wall Street Journal.

S&P ще приключи своята прекласификация на 21 септември. Някои компании, които в момента са в технологичния сектор или в този за потребителски продукти, ще бъдат преместени в комуникационната група.

Като част от промяната доставчиците трябва да възстановят равновесието върху техните ETF-и, докато продават акции, които се насочват към нови сектори. Facebook например, сега представлява 5,8% от Technology Select Sector SPDR ETF, който е на стойност 23 млрд. долара, но гигантът трябва да се премести в новия сектор за комуникационни услуги.

Communication Services Select Sector SPDR ETF, който State Street стартира миналия юни, включва 18% активи във Facebook. Но има сравнително малко (500 млн. долара) активи в момента. State Street твърди, че вярва, че ETF-ът ще привлече повече активи, след като прекласификацията бъде приключена, тъй като инвеститорите ще искат да избегнат проблеми в портфолиото си. Но сега комуникационният ETF притежава по-малко акции от Facebook, отколкото технологичният ETF ще трябва да продаде.

Фондовете на State Street ще загубят баланса си след приключването на търговията на 21 септември.

Докато ETF доставчиците и другите инвеститори реорганизират активите си, това ще раздвижи цените на акциите, твърдят някои анализатори, макар че не е ясно какво ще се случи.

“Когато това се случи, може да има известни вълнения, в зависимост от това как инвеститорите ребалансират портфолиата си”, коментира Браян Хейс, анализатор в Morgan Stanley.

Един от индикаторите как това може да засегне пазара е от близкото минало. От юли компаниите, които са в технологичния сектор, като Apple и Microsoft, се представят по-добре от тези, които го напускат, като Facebook и Alphabet, според Morgan Stanley. Amazon, която остава в сектора за потребителски насочени предложения, се представя по-добре от Netflix, която го напуска.

Много от движенията се дължат и на други фактори, като разочароващите резултати на Facebook в края на юли. Но тъй като прекласификацията наближава, представянето на тези акции може да бъде засегнато от допълнителни трусове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още