IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия отмени отново визата на Джокович, той трябва да напусне страната

Тенис звездата няма да има право да се върне на континента в продължение на три години

09:10 | 14.01.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Австралия отмени визата на Новак Джокович за втори път, отменяйки съдебно решение от понеделник, което временно попречи на федералното правителство да депортира неваксинираната тенис звезда, предава Bloomberg.

Министърът на имиграцията Алекс Хоук упражни личните си правомощия, които му позволяват да пренебрегне решението на съда, само няколко дни преди световният номер 1 при мъжете да започне да се бори за рекордна 21-ва победа в турнира от Големия шлем Australian Open. „Визата беше отменена по съображения, свързани със здравето и добрия ред, както и на основание, че това е в обществен интерес“, заяви Хоук в изявление в петък.

"Днес упражних правомощието си по член 133C, параграф 3 от Закона за миграцията да отнема визата на г-н Новак Джокович по съображения за здравословното състояние и добрия ред, тъй като това е в интерес на обществото", се казва в изявление на Хоук. "При вземането на това решение внимателно разгледах информацията, предоставена ми от Министерството на вътрешните работи, Австралийските гранични сили и г-н Джокович. Правителството на Морисън (Скот Морисън, министър-председател на Австралия, бел. ред.) е твърдо ангажирано със защитата на австралийските граници, особено във връзка с пандемията на Covid-19".

Джокович може да оспори решението в съда. Първоначално не e ясно дали сърбинът ще обжалва и евентуално ще може да участва в Откритото първенство на Австралия. 

Ако Джокович се провали в съда, 34-годишният мъж ще бъде незабавно изгонен от страната. Ако отнемането на визата остане в сила, според закона той не може да получи нова виза в продължение на три години. Това правило обаче може да бъде отменено.

Съдия Антъни Кели отмени анулирането на визата на Джокович на съдебно заседание в понеделник, като заяви, че на играча не е било дадено достатъчно време да отговори напълно на длъжностните лица, които са му отказали влизане в Австралия. Той предупреди, че всеки опит на министър Хоук да използва личните си правомощия за анулиране може да означава, че Джокович няма да може да се върне в Австралия в продължение на три години.

Решението за визата поставя мечтата на Джокера за десета титла от турнира и рекордна 21-а от Големия шлем под огромна въпросителна. Той е поставен под номер в основната схема при мъжете, като бе изтеглен в жребия за първи кръг срещу сънародника си Миомир Кецманович, а по-рано през деня тренира, макар и само за половин час, на кортовете на „Мелбърн Парк“. Припомняме, че световният номер 1 кацна на летището в Мелбърн на 5 януари с получено медицинско изключение за участие на АО на база положителен ПСР тест на 16 декември.

Граничните власти обаче отказаха визата му и го поставиха в имиграционен хотел, където той прекара четири нощи. Австралийското правителство настоява, че скорошна инфекция не покрива изискванията за влизане в страната и не може да служи като медицинско изключение за чужденци. Адвокатите на сърбина спечелиха делото за анулиране на визата му в понеделник, тъй като граничните власти не му дали необходимото време, за да обясни причината за медицинското си изключение. Някои тенисисти изразиха подкрепата си за Джокович, но други не бяха доволни от развитието на ситуацията. Световният номер 4 Стефанос Циципас разкритикува поведението му, казвайки: „Със сигурност той играе по собствени правила. Почти всички на Аустрелиън Оупън са ваксинирани. Но други избират да следват своя собствен път, което до известна степен прави мнозинството да изглежда като глупаци“, коментира първата ракета на Гърция.

Самият Джокович се вкара в допълнителни проблеми, след като разкри за свои „грешки“. Той сподели, че е провел интервю с журналист от френския L‘Equipe на 18 декември, два дни след положителния си тест, а по време на позитивния ПСР и ден по-късно посетил две събития – награждаване на тенис таланти и церемония на сръбските пощи, където бил почетен с пощенска марка с неговия лик, като и на двете бил без предпазна маска.

Освен това сърбинът призна, че екипът му е отбелязал грешното квадратче при попълване на документация на летището, твърдейки, че не е пътувал 14 дни преди пътуването си до Австралия. Постове в социалните мрежи обаче показаха нещо съвсем различно, а именно световният номер 1 бе в Марбея, Испания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Случаят Джокович показва само едно: В Австралия над съдебната система има избрани хора, които по своя преценка могат да вземат решения без да се съобразяват с тези на съда. Това е казусът! И следва простият извод - ако там може (законът го позволява), защо да не може и на други места - например в Полша или Турция или Беларус или някъде другаде. Има и още един извод - Авсралия не може да членува в ЕС защото нарушава върховенството на закона. За австралийците е голям късмет, че не са се засилили да стават членове на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 2 години
от секъде заради закона беше, повервах ти !.... чакаха го три дена и му го набиха в петък вечерта! Познато ли ти е? ... Сещаш ли се кои политици правеха така ? :):)Сега ми е интересно как ще докажат че е заради общественото здраве, като джоката изкара една карантина в хотела вече и не е болен ! ... или викаш, баш тоя закон не е нужно да доказваш нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Айде, балканския субект лъжец да се връща откъдето е дошъл. В белите страни законите са за всички. Похвално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
неее, отмемят му визата по друг закон, заяждам се заради фалшивата информация в сттаията, не пишампо казуса... по скоро причината е във втората част на коментара ти... отмениха му е защото идват избори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 2 години
проверихме ги... изпълнителната власт не може да отменя съдебни решения, само понвискола инстанция може... това да не е русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Един въпрос към посолството на Сърбия - кога страната ви ще обяви война на Австралия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Съдията се произнесе, че Джокович правомерно е получил виза, съгласно предоставените документи и декларация. Не се произнесе относно достоверността на декларацията, която по стара балканска традиция се оказа фалшифицирана, както и Ноле призна. Предполагам че и самият положителен тест от 16 декември е лъжа. Както и да е, 80% от австралийците не го искат в страната си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
bertram
преди 2 години
Въпросът е принципен и не е толкова дали за или против ваксините. Тарикатлъка не върви навсякъде, а Джокович се оплете точно защото си мисли, че като е ВИП може да го играе тарикат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Boicho Popov
преди 2 години
Проверете законите на Австралия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 2 години
абе... как се отменя съдебно решение от изпълнителната власт? ае да си проверявате фактите, поне един път в тоя убит сахт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още