IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барселона ще съди Nike за дефектни фланелки

Испанският футболен клуб отлага продажбите на новата екипировка заради производствен проблем

19:20 | 08.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Футболен клуб Барселона ще съди Nike за компенсация, след като открил дефект в новите футболни екипи, произведени от американската компания за спортно облекло, в резултат на което испанският клуб е пропуснал важен пазарен прозорец в края на футболния сезон, пише Financial Times.

Мачовете от испанската „Ла Лига“, които бяха отложени по време на пандемията, бяха възобновени миналия месец, като представители на Барселона се надяваха играчи като Лионел Меси и Антоан Гризман да се върнат на терена с най-новия дизайн на червено-сините фланелки на клуба.

Но отборът изтеглил фланелките, които трябвало да бъдат носени от фенове, а не от играчите, преди да бъдат пуснати в продажба, след като открил производствена грешка, в резултат на която цветовете се разтичали при намокряне, казват запознати източници.

Според един от тях клубът се готви да поиска 15-20 млн. евро заради загубените продажби. Друг източник обаче твърди, че е твърде рано да се каже колко ще поиска испанският отбор. Дефектът още не е поправен, така че не е ясно кога фланелките ще бъдат пуснати в продажба.

Представители на Барселона се надяват проблемът да бъде разрешен навреме за последните кръгове от Шампионската лига, най-престижния европейски футболен турнир, който се подновява през август. Турнирът е смятан за много важен за рекламирането на новите фланелки на милиони поддръжници в цял свят.

Проблемът създава особено големи разходи за Барселона в сравнение с останалите водещи отбори на континента. През 2018 г. клубът подписа 10-годишен договор с Nike за осигуряване на екипи на стойност 150-155 млн. евро годишно, една от най-големите сделки в спорта. Същата година клубът създаде Barça Licensing and Merchandising, който на практика поема контрол върху области като магазините му за търговия на дребно и продажбите на тениски в цял свят. Повечето други футболни клубове разчитат на външни страни за управлението на операциите за търговия на дребно.

Това помогна на клуба да спечели 840,8 млн. евро през сезон 2018-2019 г., с около 150 млн. евро повече спрямо същия период на предходната година. Ръстът превърна Барселона в най-печелившия футболен клуб в света.

„Установихме естетична промяна, изисквана за фланелките за феновете на футболен клуб Барселона за сезон 2020-2021 г. След като проблемът бъде разрешен, ще бъде обявена дата за наличността на тази фланелка“, съобщават от Nike.

През последните седмици италианският футболен клуб Интер и английският Челси, които също имат контракти с Nike, показаха фланелките с нов дизайн без видими производствени проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още