IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

De Beers увеличи цените на диамантите с най-много от години

На първата продажба за годината скокът е бил от около 5% най-вече за камъните над 1 карат, посочват източници

16:13 | 19.01.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

De Beers приложи най-високото увеличение в цената на диамантите от години, сигнализирайки за ускореното възстановяване на индустрията от шока на пандемията.

Най-големият производител на диаманти в света увеличи цените с около 5% по време на първата си продажба за годината, посочват за Bloomberg запознати източници, пожелали анонимност. Поскъпването е било в сила най-вече за камъни, по-големи от 1 карат, допълват те.

Диамантената индустрия изненада мнозина със скоростта на своето възстановяване, след като бе доведена до пълно спиране през първата половина на миналата година. Ключовите за бизнеса празнични продажби в САЩ и Китай се оказаха силни, а недостигът на продукция създаде силно търсене.

De Beers не разгласява промените в цените, но последното увеличение най-вероятно е едно от най-резките от началото на миналото десетилетие, посочват запознатите. Говорител на компанията отказа коментар.

Налице бяха признаци за възстановяване през четвъртото тримесечие на 2020 г., тъй като купувачите на необработени диаманти започнаха отново да се запасяват със стока, за да са готови за най-важния период в годината – от Деня на благодарността в САЩ до Китайската Нова година.

Тенденцията от началото на 2021 г. е в контраст със случващото се в индустрията през първите етапи на пандемията, когато продажбите се сринаха, а търговците на дребно на диаманти, както и фабриките за обработка затвориха врати. Отговорът на De Beers бе свиване на производството, което на свой ред доведе до по-свито снабдяване, точно когато някои купувачи се завърнаха в магазините в някои части на Китай и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 3 години
А според НСИ инфлация почти няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още