IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това ли ще е следващата бойна машина на българската армия?

Boxer се задвижва от 15.9-литров V8 двигател и развива 103 километра в час

18:44 | 24.03.18 г. 50
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Снимка: Wikipedia

Две години след като Automedia.bg избра Artec Boxer за една от десетте най-изумителни офроуд машини в света, бронетранспортьорът бе представен официално в София. Boxer e eдин от вариантите за превъоръжаването на пехотните части на бъргарската армия.

„Радвам се, че германските компании проявяват интерес да предлагат своите продукти в отбранителната промишленост, защото в крайна сметка ние, България и Германия, сме много близки партньори в НАТО“, заяви посланикът на Германия у нас Херберт Салбер. "България има нужда да модернизира военното си оборудване, така че то да отговаря на стандартите на НАТО", напомни той.

Boxer се произвежда от Artec - съвместна германо-холандска компания със седалище в Мюнхен. Тя е сред кандидатите за модернизация на българските сухопътни войски и иска да включи и български компании в проекта си.

Boxer е на пазара от 2011 и вече е на въоръжение в три армии от НАТО: Германия, Холандия и Литва. Австралия чака първите доставки тази година, а Великобритания и Словения също преговарят да го купят.

Задвижването му е 8х8, с 15,9-литров дизелов V8 двигател, чиято максимална мощност достига 721 конски сили, а въртящият момент е 2700 Нютонметра. Въпреки солидното тегло, което в зависимост от оборудването е между 24 и 38,5 тона, Boxer спокойно развива максимална скорост от 103 км/ч. Обхватът му с едно зареждане е 1100 километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

50
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
ми ще трябва да купуваме eBoxer а предишните сигурно ще ни накарат да ги *** за скрап
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 9 rate down comment 4
Спящият бик
преди 6 години
А утре, като забранят дизела и на бойното поле, щото замърсява чистия въздух на воюващите, какво правим!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 19 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Рекламните руски надувки са едно, реалността е съвсем друго нещо. Навремето ни обучаваха на доста образци руска техника и за разлика от такива празноглавци като теб много добре знам разликата от обявени ТТД и реално представяне по време на истинско учение. По време на учение аз бях един от твърде малкото малкото младши офицери способни да си изпълнят заданията на 100% и на това се крепеше самочувствието на цял батальон (свързочен+зас), който иначе ставаше смешен и имаше точно НУЛЕВА боеспособност заради негодна техника и жестока липса на образовани и кадърни технически кадри. Та надувките с възможностите на руските изделия могат и да вършат работа в пенсионерските клубове и в агитките от ттъпанаари но тука не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 14 rate down comment 3
data
преди 6 години
Може ли да споделиш от къде черпиш такава информация ? Малко фактология като кога , къде и с каква система е бил поразен Айбрамс ? Ако информацията ти е от руските канали в ютуб ни я спести
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 20 rate down comment 3
hellwitch
преди 6 години
Обратното също е вярно.TOW пробива всички руски бронирани машини влизали в бой. Че с все активна броня. Видеа от Сирия за Т72 и Т90 има много. Арамата не е влизал в бой.А TOW даже е старата АТМ с-***. Новата - Джавелин удрят отгоре, като атака от въздуха. Така хем противника няма шанс за оцеляване, хем не се разбира, от къде идва атаката.Тези машини на пехотата са за защита от стрелково оръжия и лека артилерия(минохвъргачки до калибър 88) .От там нататък няма спасение при директно попадения в коя да е консервена кутийка на колела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 21
ABBA
преди 6 години
Да не пропусна за неразбралите - руските ракети за БТР-и бият с'екви Абрамси на 6 км. Понякога и на повече.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 7 rate down comment 21
ABBA
преди 6 години
За протокола: за тая огромна сума могат да се купят дузина модернизирани руски БТР-а, които не дават и птичка да прехвръкне (камо ли танк да се мерне) на 6 километра! Факт. Например за тия пари можете да разиграете компютърна симулация 5:1 на разстояние 4-5-6 км.И ще видите каква трагикомедия ще стане. Гаранция! Дори нощем, или в мъгла! Стой та гледай хай-тек. За кал не ми се мисли!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 20 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Пичове, в природата НАЙ-ИСТИНСКИТЕ неща се дават само ДОБРОВОЛНО и БЕЗПЛАТНО, като любовта, искреният съвет, добронамерената помощ, ... . На времето мъжете са ходили на война доброволно, за да изпълнят своя дълг към децата, семейството, рода и обществото. Днес за чий *** момчетата да ходят дори в казарма (камо ли война), щом болшинството момичетата са еманципирани, гледат да завъртят западен чужденец за по-лек живот, като дори едно дете раждат при поставени условия (разбира се, присъстващите сме изключение, но да сме откровенни за каквото става наоколо). И какъв патриотизъм, щом сме едно с ЕС където заплатите са в много пъти над тези у нас (основната причина за емиграцията)! ... Остава само срещу заплащане (и то да е по-високо щот иначе стачка) и беж когато стане напечено: така са полиция, военни, политици, ... да изреждам ли още (до голяма степен дори прависти и лекари, защото най-истинските от тях остават без непрекъснати пациенти/клиенти).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 15 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Тъжно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 19 rate down comment 3
mariata
преди 6 години
Много си прав, тук сме силни в дървената философия. Аз не съм хващал автомат в ръце, защото отмениха наборната служба когато трябваше да ходя войник след университета. А наближавам 40. В танк и БТР съм влизал само в музейни експонати. Същото се отнася и за 99,5% от всички млади, не служили на наборна служба. Каквото и да купят, все тая. За жалост държалите автомат са на по над 35 г, а тези с истински опит са на 50+. Така че по-добре да купят Дачии дъстер, че са по-евтини, така и така и B2 Stealth да ни дадат, няма кой да го управлява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още